13:24 / 05.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Žinić: Jesam li odgovoran i za potres možda?

-

-

Foto: - / -

Žinić je nakon rata bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove pa su ga novinari pitali osjeća li se odgovornim za moguće loše obavljene radove.
Jesam li odgovoran i za potres možda, odgovorio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić novinarima upitan osjeća li se odgovornim za loše obavljene radove prilikom obnove kuća u županiji, što se pokazalo nakon nedavnog razornog potresa.

➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Vlada proglasila katastrofu na potresom pogođenom području
➡️ Gradonačelnik Gline: Slikat ćemo se kad se život vrati u normalu

Nakon što se utvrdilo da su mnoge obiteljske kuće izgrađene u obnovi nakon Domovinskog rata sada oštećene ili čak s crvenom naljepnicom, USKOK je najavio da će policija poduzeti istražne radnje kako bi se utvrdilo je li pri obnovi bilo propusta. Budući da je Žinić u to vrijeme bio glavni inženjer za obnovu u Ministarstvu razvitka i obnove, novinari su ga pitali osjeća li odgovornost za moguće loše obavljene radove.

Župan je rekao kako je tijekom obnove obiteljskih kuća od 1995. do 2010. godine iz državnog fonda obnovljeno 150.000 objekata, naglasivši da je to bio jedan od najvećih projekata u RH koji je ostvaren kroz organizirani sustav.

Prema podacima statičara, nijedna kuća nije srušena

- Prema podacima naših statičara, nijedna od tih obiteljskih kuća nije srušena. Istina, ima oštećenja, ali te su kuće napravljene prema tadašnjim standardima te propisima i pravilima obnove. Kuće su odradile ono što su trebale, istaknuo je. Žinić je naveo da u epicentru potresa ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena te da informacije koje su govorile o srušenim kućama nisu istinite. Neke imaju i crvenu naljepnicu, ali su izgrađene po tadašnjim standardima, dodao je.

Upitan što je osobno radio za vrijeme obnove odgovorio je kako je sustav obnove uključivao na stotine inženjera, a u samom bivšem Ministarstvu razvitka i obnove radilo je na desetke inženjera koji su organizirali obnovu, a ministarstvo je bilo koordinator. Projektiranje, izvođenje i nadzor radile su ovlaštene hrvatske tvrtke, rekao je Žinić i dodao kako je to bio jedan od najboljih sustava, pa je i sustav obnove grada Zagreba temeljen na tom iskustvu. Naveo je da je njegova uloga kao glavnog inženjera bila koordinativna, dakle ne i nadzorna.

"Da su kuće bile loše izgrađene, srušile bi se"

- Ponosan sam na to vrijeme i mogu reći da i ovog trena kuće koje su oštećene nisu se srušile, unatoč potresu od 6,2 prema Richteru. Da su bile loše izgrađene, one bi se srušile, poručio je. Ustvrdio je da graditeljstvo nije mikrofizika gdje nema nedostataka, pa zato i postoje nadzori i tehnički pregledi, obilaze se objekti i procjenjuju. Na području Petrinje i Gline tako je obnovljeno desetak tisuća kuća. Oko 95 posto njih nema oštećenja, istaknuo je Žinić. Dodao je da je oštećena i njegova roditeljska kuća.Na pitanje je li DORH s njim možda stupio u kontakt jer obavlja izvide, odgovorio je kako je za to još prerano. Dodao je da je na ovom području oko 700 inženjera i statičara od kojih je saznao da nijedna nakon rata obnovljena kuća nije srušena.

Poziv USKOK-u i DORH-u da utvrde ima li kakve odgovornosti

- Pozivam USKOK, DORH i sve službe da utvrde ima li ovdje kakve odgovornosti, kazao je i dodao da je sva dokumentacija u Središnjem državnom uredu za obnovu koji je sljednik bivšeg Ministarstva razvitka i obnove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!