15:42 / 15.01.2021.

Autor: V.K./HRT

Žinić: Nemamo potvrdu da će ljudi biti oslobođeni plaćanja režija

-

-

Foto: - / -

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sudjelovao je na radnom sastanku i obilasku sisačke bolnice "Dr. Ivo Pedišić" s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.
Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sudjelovao je na radnom sastanku i obilasku sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić s ministrom zdravstva Vilijem Berošem.

➡️ Potres - iz minute u minutu

Župan Ivo Žinić, na novinarsko pitanje hoće li građani biti oslobođeni plaćanja režija, rekao je kako to još ne može potvrditi, no o tome je bilo riječi na sjednici Vlade gdje su obećali da će se razgovarati s davateljima usluga da se određeni troškovi participiraju iz pomoći koju država daje za stradala područja.

- No ne bih nikoga pozvao da se ovog trena ogluši i ne plati račune. Neka budu racionalni u svemu što troše, poručio je.

Beroš: Razgovarali smo o planu revitalizacije bolnice u Sisku

Ministar Vili Beroš je rekao kako je ponovno došao u Sisak kako bi iskazao podršku ravnatelju bolnice te zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima na svemu što rade kako bi osigurali kontinuitet zdravstvene zaštite.

- U bolnici u Sisku od 5. siječnja hospitalizirano je 223 bolesnika, broj pregledanih bolesnika u ambulantama je 1927, dijagnostike je obavljeno 772, rekao je i dodao kako je to dokaz volje ravnatelja i osoblja kako bi se pružila pomoć stanovnicima županije.

Naglasio je kako je zadovoljan radom Ministarstva koje je organiziralo redistribuciju bolesnika. Sve bolnice u Zagrebu i okolici su povezane i komuniciraju 24 sata dnevno, istaknuo je i dodao kako do sada nije bilo većih problema u prevoženju bolesnika u druge bolnice.

- Danas smo razgovarali o kratkoročnim, ali prije svega i dugoročnim planovima za revitalizaciju sisačke bolnice koja je do sada bila značajna za ovaj kraj, a tako mora biti i ubuduće, rekao je.

Ministar je naglasio kako je sada trenutak, nakon tragedije koja je pogodila ovaj kraj, da se dođe do plana i ideje koja bi bila optimalna, a ministarstvo i Vlada RH će učiniti sve da to tako i bude.

Osvrnuo se i na mogućnost financiranja iz europskih fondova koja će biti dostupna za ideje i projekte koji su utemeljeni te da je stoga naš zadatak da utemeljimo rješenje koje će biti odgovor na zdravstvene potrebe ove županije.

Vezano za epidemiološku situaciju, ponovio je da nema nijednog elementa na osnovi kojeg se odluka o popuštanju mjera donosi.

- U okolnostima kada se povećava mobilnost građana, zimskih mjeseci, zbog činjenice da incidencija u nekim zemljama raste, u opticaju je novi soj - nije jednostavno odlučiti kad, istaknuo je, dodavši da svakodnevno prate situaciju i zbog ovih faktora su odlučili produljiti mjere do 31. siječnja.

Poručio je da će, kada struka procijeni, doći do postupnog popuštanja svih mjera.

Vezano za stanje u županiji pogođenoj potresom rekao je da su očekivali i veći broj zaraženih, no nije se dogodio, a tamo gdje se dogodio, povezan je sa smještajnim uvjetima.

Vezano za cijepljenje saborskih zastupnika, u vezi s čime je dio građana nezadovoljan, Beroš naglašava da je bitno poslati poruku o važnosti cijepljenja.

- Nakon cijepljenja dijela ministara mišljenje o cijepljenju se mijenja nakon početne skeptičnosti javnosti, ustvrdio je.

Dujmenović: Započeli smo s obrtničkim radovima

Ravnatelj bolnice u Sisku, dr. Tomislav Dujmenović je rekao kako se već počelo s radovima na odjelu oftalmologije, što će povećati broj hospitaliziranih, a to je u ovim uvjetima važno.

- Već smo u fazi traženja obrtničkih usluga za zgradu kirurgije i ti bi radovi trebali trajati 30-40 dana, kat po kat, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s pacijentima pozitivnima na COVID-19 u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Ako bude spornih elemenata, kao s vozačima saniteta, Beroš je rekao da je na raspolaganju svima da evaluiraju tu problematiku i da vide što i kako.

Žinić je na novinarski upit ponovio da je program poslijeratne obnove imao svoja pravila i zakon, "postojali su modeli nadzora, radilo se sve pod nadzorom, bile su ovlaštene tvrtke".

- To je bio jedan od najboljih programa koje je država poslije rata napravila. Nepravilnosti uvijek ima, ustvrdio je te pozvao službe da odrade svoje, a eventualni odgovorni budu kažnjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!