Žinić podnio ostavku u županijskom HDZ-u, neće se kandidirati

21.01.2021.

10:23

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

default error photo
Na inicijativu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jučer je održan sastanak užeg Predsjedništva stranke.
- Ivo Žinić podnio je ostavku na mjesto predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije te neće biti kandidat za župana na lokalnim izborima, priopćeno je iz HDZ-a.  

➡️ Zbog afere s nekretninama Žinić spreman odstupiti
➡️ Žinić: U kući živim posve legalno, nema ništa sumnjivo 
➡️ Oporbeni klubovi o osnivanju Istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi

Na inicijativu predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića jučer je održan sastanak užeg Predsjedništva stranke oko nejasnoća u vezi s imovinom i stambenim zbrinjavanjem Ive Žinića.

Nakon jutros obavljenih konzultacija, Predsjedništvo HDZ-a predložilo je da sisačko-moslavačku organizaciju HDZ-a do održavanja izbora za novog predsjednika vodi predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Sisak, član ŽO HDZ-a Sisačko-moslavačke županije i saborski zastupnik Ivan Celjak.

- Moj je zadatak kao povjerenika pripremiti županijsku organizaciju za lokalne izbore, dakle na gradskim razinama i županijskoj razini.

Na pitanje ima li ambiciju kandidirati se na izborima Celjak odgovara:

-  Što se tiče kandidatura, još je dovoljno vremena za razgovor o kandidaturama. Ja sam saborski zastupnik, predsjednik gradske organizacije HDZ-a grada Siska i posvećen sam radu u Hrvatskom saboru te je za sada moja ambicija kvalitetno pripremiti organizaciju za nadolazeće izbore.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić prokomentirao je činjenicu da je Žinić podnio ostavku u županijskoj organizaciji, ali da i dalje ostaje župan.

- Sada gospodin Žinić sam treba ocijeniti kako će obnašati dužnost župana, za 2 mjeseca su lokalni izbori na kojima on neće biti kandidat. O statusu njega kao župana, to je njegova osobna stvar. Mislim da je sada najvažnije nastaviti s obnovom Banovine i Sisačko-moslavačke županije.

Bačić o izbacivanju Žinića iz HDZ-a

Protiv njega se ne vode izvidi niti istrage, ali ovo što se događa opterećuje i njega i HDZ.

- Ne želim biti sudac niti državni odvjetnik, nekomu reći da ne može biti član HDZ-a, mislim da nije baš dobro. Svjestan sam da je u toj istoj županiji jedna prijašnja županica prestala biti članica SDP-a nakon što je već šest mjeseci provela u istražnom zatvoru (Marina Lovrić Merzel, op. a.). Mi provodimo i dižemo letvicu kada su u pitanju naši dužnosnici na onu razinu koju smo preuzeli u upravljanju HDZ-om. Mislim da za članstvo u HDZ-u i prestanak članstva trebaju postojati argumenti i činjenice koji su iznad onih koji terete gospodina Žinića.

Aladrović: Sa strane HDZ-a je sve učinjeno

Ministar rada Josip Aladrović poručio je u četvrtak da je što se tiče župana Ive Žinića HDZ učinio sve što je do stranke, a što se tiče zakonske regulative koja definira poziciju župana regulativa je takva kakva je te se Žinić neće kandidirati na sljedećim izborima.

On je rekao da su i Žinić i HDZ donijeli odluke koje su donesene.

- Ono što mi kao stranka moramo istaknuti je da sigurno ne podupiremo način ponašanja u kojem bilo tko od dužnosnika ima određene, i baš ne pravilne radnje vezano za nekretnine ili bilo što drugo. S te strane, sa strane stranke je učinjeno sve, rekao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prije sjednice Vlade.

Aladrović je to odgovorio na na pitanje novinara kako to da je njegov stranački kolega, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić očigledno dovoljno kriv da da ostavku na poziciju šefa županijskog HDZ-a, ali nije dovoljno kriv da da ostavku na mjesto župana ili da bude izbačen i napusti stranku.

Što se tiče zakonske regulative koja definira pozicije župana, Aladrović kaže da je regulativa takva kakva je, i Žinić se neće kandidirati na sljedećim izborima.

Komentirajući tvrdnju da je oporba već ranije upozoravala da postoje nepravilnosti te da se Vlada oglušivala,  Aladrović kaže da ovdje nema odgovornosti Vlade, te da je HDZ učinio sve da "na način na koji je to potrebno penalizira djela određenih dužnosnika".

Aladrović je rekao da je HDZ najsnažnija stranka, koja je dugo na vlasti, i sve ono što se dogodi u kontekstu afere sigurno ostavi traga na HDZ. Dodao je da HDZ ne podržava takav način ponašanja i provođenja politike i učinit će sve da sankcionira ako se to dogodi.

Hoće li to ostaviati traga na ugled HDZ-a, Aladrović poručuje da će se to vidjeti pri rezultatima na izborima, za koje je prilično siguran da će biti dobri. 

Upitan je li se u Požegi "zabijala glava u pijesak" jer tamo prema neslužbenim informacijama USKOK "češlja" gradsku upravu zbog gradonačelnika Darka Puljašića kojemu to ne bi bio prvi sudski postupak, ako do toga dođe, Aladrović kaže da mu te informacije nisu poznate.

Ističe da je županijski odbor HDZ-a u Požegi nakon saznanja i novinarskih natpisa odreagirao - Darko Puljašić i Mario Pilon su podnijeli ostavke na svoje dužnosti u HDZ-u te će se izabrati povjerenik koji će gradski odbor HDZ-a voditi u sljedećem razdoblju.

- Sigurno ne možemo reći da se zabijala glava u pijesak jer određene informacije jednostavno nisu postojale, međutim, kada su se one pojavile, kada su one izašle na vidjelo, HDZ je odreagirao u skladu s tim", poručio je Aladrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!