13:55 / 06.06.2021.

Autor: HRT/Hina

ŽIP neće u Karlovcu provjeravati mjesta s izlaznošću do 94%

Ističe 48 satni roka žalbe Ustavnom sudu na rješenje ŽIP-a

Ističe 48 satni roka žalbe Ustavnom sudu na rješenje ŽIP-a

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Danas istječe 48-satni rok za žalbe Ustavnom sudu na rješenje Županijskog izbornog povjerenstva kojim se kao neosnovan odbija prigovor kandidata za gradonačelnika Karlovca Davora Petračića na regularnosti izbora na 15 biračkih mjesta s izlaznošću do 94 posto birača.

Davor Petračić, nezavisni kandidat s potporom SDP-a, za Hinu je rekao da se neće žaliti jer, ustvrdio je, to bi 'trebao biti posao onih koji su za to odgovorni i plaćeni i to zbog političke higijene i provjere je li zbilja izlaznost bila nevjerojatnih 60-94 posto ili je bilo neregularnosti'. Dodao je da je prosječna izlaznost u Karlovcu bila 41,5 posto.

Prema njegovim tvrdnjama, "takva izlaznost evidentno nije prirodna, uzrokovana je vjerojatnom krađom glasova".

ŽIP je u svom rješenju prigovor nazvao neosnovanim iz razloga što "podnositelj prigovora ne navodi niti jednu okolnost ni objektivne razloge koji bi upućivali na sumnju u vjerodostojnost zapisnika o radu biračkih odbora, a da razlog provjere korištenja biračkog prava određenog birača ne može biti "izražavanje puke sumnje u evidenciju odaziva birača na određenim biračkim mjestima".

ŽIP također kaže da iz uvida u dokumentaciju proizlazi da su u stranačkom sastavu spornih biračkih odbora bili predstavnici SDP-a, stranke čiji je kandidat za gradonačelnika bio Davor Petračić, ili pak na određenim mjestima promatrači SDP-a.

Glavni je argument ŽIP-a da na izborni dan od 7 do 19 sati SDP-ovi i drugi članovi odbora i promatrači nisu dali niti jednu primjedbu ili prigovor na izborni postupak, a primjedbe nisu iznijeli ni birači.

Birački odbori svih 15 mjesta zabilježili su broj upisanih u popis birača, broj onih koji su glasovali, broj upotrijebljenih glasačkih listića, broj neupotrijebljenih listića, broj glasačkih listića iz glasačke kutije te koliko je glasova dobio svaki pojedini kandidat.

Takve su zapisnike supotpisali svi članovi biračkog odbora, pa i SDP-ovi, a ti zapisnici ne sadržavaju primjedbe članova biračkog odbora i službene bilješke o nepravilnostima.

U ŽIP-ovom Rješenju o odbijanju prigovora također piše da sukladno stajalištu Ustavnog suda iz kolovoza 2015. godine zapisnici o radu biračkih odbora imaju dokaznu snagu javne isprave, i kao takvi, predmnijevaju istinitost onoga što se u njima utvrđuje ili potvrđuje, no također i da je dopušteno provjeravanje vjerodostojnosti takve isprave ako postoji sumnja u njezinu vjerodostojnost.

Podnositelj zato ima pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske u roku od 48 sati od primitka pobijanog rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!