Žive u strahu zbog teretnjaka koji im prolaze pokraj kuća

20.02.2021.

16:46

Autor: Ines Milanković/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Šarengrad

Šarengrad

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mještani Šarengrada blizu Iloka danas su mirno prosvjedovali i privremeno blokirali državnu cestu D2. Zbog prekomjernog prometovanja teretnih vozila težih od 7 i pol tona - narušena im je kvaliteta života. 

Prekomjeran teretni promet stanovnicima Šarengrada već godinama uzrokuje probleme. Pukotine u zidovima, neprospavane noći i strah za vlastitu sigurnost - njihova su svakodnevica.

- Naši prozori uvijek su zatvoreni, jedino kad se mora prozračiti tri-četiri puta dnevno. Zidovi su popucali, plafoni ne funkcioniraju. Mi samo čekamo da se naša kuća sruši, govori očajna Lidija Bukal iz Šarengrada.

- Moja je spavaća soba zračne linije od središnje linije ceste 6 metara, onda zamislite kako se mogu odmoriti, dodaje Zdravko Pajić.

- Ljeti kad u kafiću na terasi pijem kavu, kava igra u šalici kada kamion prođe, kaže Ibro Šaldić.

- Spavam ko zec, naiđe kamion i kad se trese, ja mislim da mi se ruši kuća, kaže Radovan Župan.

S krovova pada crijep, a u prostorijama koje gledaju na ulicu više se ne boravi. Dnevno ovim uskim cestama prođe više stotina kamiona težih od 7 i pol tona.

- Državna cesta D2 proteže se od Iloka do Međimurja i na 85 posto je već donesen Pravilnik, od 2019. do danas, na temelju kojega je zabranjeno prometovanje teretnim kamionima u tranzitu većim od 7,5 tona, kaže Pero Ćorić, predsjednik VMO Šarengrad, organizator prosvjeda.

- Nijedan moj dopis nije urodio plodom. Žao mi je što mora doći do ovakvog prosvjeda i blokade D2 ceste, koja nije nebitna, da bi se nadležni udostojili doći na sastanak i nešto poduzeli da ova naša mjesta ipak budu sigurnija, kaže Marina Budimir, gradonačelnica Iloka.

Od mjerodavnih očekuju žurno rješavanje problema - u suprotnom nastavljaju s prosvjedima.

- Ne bude li donesen odmah i sad taj Pravilnik i za ovu relaciju, za dionicu od Iloka do Vukovara i premijer i župan i svi resorni ministri poslat će poruku ovim građanima, ja ću to tako njima prezentirati - vi ste građani drugog reda, kaže Ćorić.

Zbog prometnih je problema i međunarodna cikloruta - Euro Velo 6 - preusmjerena na sigurnije ceste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!