14:03 / 24.01.2018.

Autor: HRT

Živi zid: Hitno zabraniti gradnju na Plitvičkim jezerima

-

-

Foto: - / -

Sinčić je poručio da su zakazale institucije koje nisu postupale i tako dopustile devastaciju Plitvičkih jezera te zahvalio plitvičkim braniteljima koji su ovaj problem gurnuli u javnost.
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić zatražio je da se zabrani gradnja u Nacionalnom parku Plitvička jezera jer je to jedini način da se zaštiti biser UNESCO-ove svjetske baštine. Najavio je da je njegova stranka u saborsku proceduru pustila prijedlog izmjena Prostornog plana NP Plitvička jezera.

Od predsjednika Sabora Ivan Vilibor Sinčić zatražio je da se o tom prijedlogu što hitnije raspravi kako bi se zaustavila daljnja devastacija Plitvica. Tim se prijedlogom traži hitna zabrana gradnje na području Plitvice sela, Jezerca Mukinje, Gornji i Donji Babin Potok te Čujića Krčevina jer je na njima u tijeku ubrzana apartmanizacija, a istodobno nije riješeno pitanje vodovoda i kanalizacije.

Branimir Bunjac dodao je da je najbolji način da se Plitvička jezera zaštite da se ljudi potpuno maknu, ostanu samo zaposlenici Nacionalnog parka, a broj turista smanji sa sadašnjih 1,4 milijuna na najviše 900 tisuća godišnje. Smatra kako je do ove situacije došlo "ne samo zbog lošeg prostornog plana nego zbog izrazitog utjecaja politike koja je u suradnji s nekoliko tajkuna odlučila podrediti Plitvice njihovim interesima i profitu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!