10:54 / 02.10.2020.

Autor: B.A./Hina

Živi zid istovario hrpu soli ispred Ministarstva gospodarstva

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak novi performans i prozvao ministra Ćorića. Stigao je i ministrov odgovor.
Eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo je u četvrtak novi performans, istovarivši iz kombija tonu soli ispred ulaza u Ministarstvo gospodarstva kako bi upozorio na to da Hrvatska, kao pomorska zemlja, uvozi više od 90 posto soli, a mogla bi je proizvoditi sama.

➡️ Sinčić istovario lubenice pred Banske dvore

- Danas smo ovdje da upozorimo javnost i prozovemo ministra gospodarstva i sve bivše ministre, vladajući HDZ, lažno oporbeni SDP, da Hrvatska kao pomorska zemlja s idealnim uvjetima za proizvodnju soli uvozi više od 90 posto soli, rekao je Sinčić na konferenciji za medije nakon performansa u Vukovarskoj ulici.


- To je tekovina njihove dugogodišnje politike gdje se dopuštao masovni uvoz soli iz Alžira i Maroka, dok se zatirala proizvodnja u Hrvatskoj. Hrvatska za proizvodnju soli ima znanje, vrhunske inovatore, sredstava i more, ali se jednostavno ne dopušta da se ta proizvodnja razvija, ocijenio je.

Smatra da je u svakom malom mjestu na Jadranu mogla biti mala solana te da bi tako Hrvatska mogla zadovoljiti svoje potrebe, ali i biti izvoznik i jedna od najjačih industrija soli u svijetu te da bi se tako moglo zaposliti dvadesetak tisuća ljudi. Smatra da Ministarstvo gospodarstva adekvatno ne prima ljude koji imaju rješenja i kojima možda treba novac da bi se pokrenula proizvodnja soli, niti im daje sredstva.

Ćorić - najgori ministar

Riječ je o presudi protiv Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Sinčić je tražio da mu se dostave dokumenti kome ta "korumpirana" institucija daje kredite i pod kojim uvjetima, što je i dobio. Upozorio je da bi u Hrvatskoj najveća afera bila kada bi Uskok ušao u HBOR i vidio kome i pod kojim uvjetima se daju krediti te poručio da će se i time baviti. Upitao je ministra Ćorića što će Ministarstvo gospodarstva zemlji u kojoj je sve manje gospodarstva.

- Čestitam mu što je već i do sada bio najgori ministar ičega ikada. Možemo samo nabrajati od LNG-a, rafinerije, centra za zbrinjavanje otpadom, uređaja za pročišćavanje voda, vjetroelektrane Krš-Pađene, rekao je Sinčić te dodao: "Sad je još zasjeo i na HBOR, gdje je potpredsjednik Nadzornog odbora, i direktno će davati jamstva na sve strane, kredite podobnima, biti nadležan za razne muljaže oko fondova EU-a".

Ćorić: Bilo bi korisno kada bi Živi zid išao s konstruktivnim prijedlozima

- Ispred Ministarstva u Vukovarskoj nam se dogodio taj još jedan živopisni nastup gospodina Sinčića i njegove ekipice. Bilo bi sjajno kada bi Živi zid na europskoj, ali i hrvatskoj razini, išao s nekim konstruktivnim prijedlozima, reakcija je ministra gospodarstva Tomislava Ćorića na performans Živog zida. Pozvao je Sinčića da nastavi sa svojim fizičkim aktivnostima jer će mu dobro doći u pripremi za vrijeme virusa koje dolazi.

- Hrvatska jest uvozno ovisna, međutim domaća proizvodnja je veća od tog iznosa. Ono na čemu radimo i što je u programu HDZ-a i Vlade jasno naznačeno jest povećanje samodostatnosti Hrvatske, posebno u nekim sektorima poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane i jela, istaknuo je Ćorić. Odgovarajući na Sinčićeve izave da je najgori ministar dosad, rekao je da je to njegovo mišljenje, a da je na javnosti i struci da procijene što je u proteklih nekoliko godina učinjeno, prije svega u resoru zaštite okoliša i energetike.

Sličan performans Sinčić je izveo početkom rujna, kada je ispredf Banskih dvora istovario hrpu lubenica kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili tržište. Tada je premijer Andrej Plenković upozorio da bi trebalo napraviti procjenu sigurnosnog rizika na Markovu trgu.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!