16:22 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Živi zid: Izmjene Poslovnika svode Sabor na razinu Twittera

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prema ocjeni članova Kluba Živog zida i SNAGA-e izmjene saborskog Poslovnika su pokušaj cenzure koji neće uspjeti. Neće se, ističu, predati bez borbe.
Saborski Klub zastupnika Živog zida i SNAGA-e usprotivili su se na konferenciji za novinare u Saboru - najavljenim izmjenama saborskog Poslovnika. Prema ocjeni članova tog Kluba riječ je o gušenju slobode govora i pokušaju cenzure koji neće uspjeti. Ističu da se neće predati bez borbe. Zapitali su se i što mogu reći u minuti replike te ocjenjuju da je ovime parlament sveden na razinu Twittera.

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić ustvrdio je da se mijenja koncept parlamenta jer će zastupničke rasprave biti značajno reducirane. Smatra da je riječ o potpunoj degradaciji zastupnika jer će imati pravo samo na jednu repliku, dok će predstavnici Vlade i dalje "moći govoriti koliko i kada hoće". Izmjenama se izjednačavaju oni zastupnici koji puno rade s onima koji uopće ne rade, a umjesto da potičemo raspravu u Saboru, ukidanjem prava na više replika se to pretvara u monolog, dodao je.

Ivan Pernar ocijenio je kako se izmjenama Poslovnika nastoji ušutkati i "likvidirati" Živi zid i Most. Najavio je da će posegnuti za drugim metodama poput onih kada ga je saborska straža iznosila iz sabornice. "Neću se držati pravila koja su nepoštena. Meni ovo neće naštetiti, na Facebooku me prati preko 250 tisuća ljudi i ne mogu me cenzurirati", ističe Pernar. Dodao je i da jedino Živi zid i Most nisu zvali na raspravu o izmjenama Poslovnika.

Branimir Bunjac kaže da ga sve ovo podsjeća na izjavu premijera "mogu što hoću". Podsjetio je i na stavove Gordana Jandrokovića iz saborske rasprave o izmjenama Poslovnika koje je 2012. radio SDP, istaknuvši da je tada govorio o sumraku demokracije i ušutkavanju zastupnika. Za Gorana Aleksića (SNAGA) oni koji su predložili ovakve izmjene imaju komunistički mentalni sklop jer, kaže, "ove restriktivne promjene žele ugušiti naše pravo na govor".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!