Živi zid: Osnovati saborsko istražno povjerenstvo za ekološki incident u Slavonskom Brodu

07.04.2018.

16:30

Autor: S.M./Hina

default error photo
Ivan Vilibor Sinčić najavio je da će tražiti sazivanje tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša.
Predsjednik Živog zida i saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić najavio je na konferenciji za novinare da će sljedeći tjedan zatražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva kako bi se ispitale sve okolnosti zagađenja vode i tla u Slavonskom Brodu.

Rekao je da će tražiti i sazivanje tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša. Prekršeno je 10-ak zakona i niz uredbi, istaknuo je Sinčić i rekao da Živi zid traži političku i pravnu odgovornost, prije svega ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića i premijera Andreja Plenkovića te svih za koje istražno povjerenstvo pokaže da su trebali nešto napraviti, a propustili su to napraviti. Jedini način da se utvrdi činjenično stanje, da se dođe do istine je potpuno javna istraga, s javnim ispitivanjem svjedoka, s javnim izlaganjem dokaza, argumenata i dokumentacije - a to jedino može pružiti saborsko istražno povjerenstvo. I vjerujem da bi i mnogi zastupnici iz Slavonskog Broda i okolice htjeli biti u njemu i sudjelovati u utvrđivanju istine. Već sljedeći tjedan se ono može osnovati i u roku mjesec-dva stvar može biti gotova jer to je jedini način da građani saznaju istinu, rekao  Sinčić.

Na konferenciji za novinare, održanoj ispred Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Sinčić  je predstavio "Zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću" u kojem ga moli odgovor na 20 pitanja u vezi s tim problemom. Jako je bitno da na njih odgovori jer ona pokrivaju ono o čemu do sada nije bilo govora, a ključno je ne samo da bi se utvrdila odgovornost, nego i da se takva situacija ne ponovi, rekao je Sinčić. 

Pita tko je, kada i kojim aktom donio odluku da produktovod koristi tvrtka Crodux, a ne Plinacro; kojim pravom je dana dozvola da se poslovi transporta i izgradnje odnosno prelaska rafinerije u Bosanskom Brodu na plin premjeste iz domene javnog poduzeća Plinacro na privatnu tvrtku Crodux i tko je dao dozvolu. Također, tko je dozvolio da se koristi produktovod star oko 60 godina, od čega zadnjih 28 godina nije u funkciji, umjesto da se gradi novi plinovod dug svega nekoliko kilometara. Među pitanjima je i kada je nadležno ministarstvo saznalo za incident od 28. ožujka, a javnost je saznala tek 30. ožujka i to na način da su građani obaviješteni kako voda više nije za piće jer je onečišćena ugljikovodicima. 
Ta pitanja će postaviti i ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću sljedećeg tjedna u Saboru.

Sinčić je napomenuo i kako ne vjeruju Državnom odvjetništvu jer je, kako tvrdi, podložno korupciji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!