21:36 / 09.08.2020.

Autor: Perina Pribilović/T.V./Dnevnik/HRT

Život bez vodovoda u 21. stoljeću

-

-

Foto: - / -

Već smo "debelo" u 21. stoljeću, a stanovnici šest sela u zaleđu Skradina - i dalje vodu dobivaju iz cisterni. Mjerodavni im godinama govore da se na vodoopskrbnom sustavu - radi, no od toga se nije mnogo odmaknulo.
Već smo "debelo" u 21. stoljeću, a stanovnici šest sela u zaleđu Skradina - i dalje vodu dobivaju iz cisterni. Mjerodavni im godinama govore da se na vodoopskrbnom sustavu - radi, no od toga se nije mnogo odmaknulo. Dodatni je apsurd to što su ta sela nadomak rijeke Krke. A posebno je teška situacija ljeti, kada se potrošnja vode višestruko poveća.

U Vaćanima je vrijeme stalo. Zagora - kakva je oduvijek bila. Svaka kap vode - triput se upotrijebi. Unučad iz Zagreba već je naučila.

- Najviše moram štedjeti dok se tuširam i na WC-u, kaže Patrik Đurak, gost iz Zagreba.

- Djeca mi dođu, morate paziti na svaku kap vode, nema kupanja, nema tuširanja, malo se zaliju lončićem. Nema kiše od prošle godine, od 11.mjeseca ovdje kiša nije pala, ističe Danica Kovačić iz Vaćana.

Vodu uglavnom dovoze traktorom s Bribišnice - izvora koji im život znači. Tri po tri kubična metra.

- Meni treba mjesečno 60 kubika vode. Što za vrt, što za nas, kuća i to, kaže Ivan Kartelo.

I tako svaki dan, ponekad i nekoliko puta.

- Dosta vrimena se za to potroši, goriva i čekanja i svašta, dodaje.

Umorni su, kažu, od čekanja i pustih obećanja.

- Prije dvije godine kako je bilo, na tome je ostalo, vjerovatno ni makac nitko nije povuka, kaže Vlado Kartelo.

Mnogi bi se vratili, uredili kuće, bavili se poljoprivredom i turizmom.

- Vrlo je teško. Teško se pokrenuti, teško vam je nešto napraviti. Svi kažu napravi bazen, napravi apartmane. Pa kako ćeš? Ne možeš ništa. Jednostavno je teško - nemaš vodu, ističe Marija Beneta, vlasnica kuće u Vaćanima.

Iz Vodovoda poručuju da je projekt gotov. Čeka se lokacijska dozvola i izvor financiranja. Računaju na Hrvatske vode i europske fondove.

- Mi u zadnjih nekoliko godina nismo imali tih projekata u dijelu vodoopskrbe tako da se nadamo da će Hrvatske vode pomoći u realizaciji projekta, kaže Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje Šibenik.

Za 16-kilometarski cjevovod i mrežu - treba gotovo 50 milijuna kuna.

- Osim Vaćana, radi se o Bribiru, Bratiškovcima, Goricama, Velikoj Glavi i djelu naselja Ždrapanj, objašnjava Antonijo Brajković, gradonačelnik Skradina.

Pronađe li se izvor financiranja brzo, u idealnim uvjetima - voda bi im potekla tek za tri godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!