06:24 / 17.10.2018.

Autor: D.P./D.M./HRT

Život i smrt objašnjeni na jednostavniji način

-

-

Foto: - / -

Zašto starimo, možemo li odgoditi smrt te koje nam bolesti prijete - neka su od pitanja o kojima akademik Igor Rudan, govori u svojoj novoj knjizi "Zao zrak".
Zašto starimo, možemo li odgoditi smrt te koje nam bolesti prijete -  neka su od pitanja o kojima proslavljeni hrvatski znanstvenik, akademik Igor Rudan, govori u svojoj novoj knjizi "Zao zrak", predstavljenoj sinoć u Zagrebu. Knjiga, kaže akademik Igor Rudan sažima sve važno što je otkriveno u modernoj medicini, jednostavnijim jezikom bližim ljudima.

Jedno od pitanja kojima se svi kad tad pozabavimo, jest - kako usporiti starenje. "Ima barem petnaestak teorija starenja i vjerojatno sve one u određenoj mjeri pridonose starenju", smatra Rudan. I stres nas opterećuje. Stalno govorimo o njemu, a ne razumijemo ga, jer mozak manje razumijemo nego sve ostale organe i njegove probleme je teže rješavati".

U idealnim okolnostima razvijenih društava granica života pomaknuta je na 105 do 115 godina. Sve više od toga zahtijevalo bi zadiranje u naš biološki ustroj što bi, kaže Rudan, povuklo mnoga etička pitanja.

Puna dvorana na predstavljanju - znak je da se riječi Igora Rudana žele čuti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!