Strop joj drže šipke, a baka Kata nema kamo

31.03.2021.

21:26

Autor: Tamara Marković/Martina Kaić/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Petrinja

Petrinja

Foto: HRT / HTV

Na potresom razorenoj Banovini i danas je bila ekipa HRT-a. Svakoga dana svjedočimo brojnim situacijama koje potvrđuju da će borba s posljedicama potresa još dugo trajati.

Gospođa Kata Fabac iz Petrinje živi u kući opasnoj po život. Da strop ne propadne, nosivu gredu drže metalni stupovi. Rekli su joj da ne smije živjeti ondje, ali ona nema gdje, nema kamo otići. Malo joj, kaže, za sreću treba. Više od kontejnera ne traži. Bila bi zahvalna svakome tko bi joj pomogao. 

Života nema u sisačkoj zgradi gdje su bez krova nad glavom ostale 23 obitelji. Kako će dalje - nitko ne zna. Slobodan Culjega, predstavnik stanara zgrade, kaže da su ih tražili suglasnost i za rušenje i za obnovu, ali da s tim u vezi više nemaju informacije. 

Mnogi su se odselili, a jedanaest obitelji je vlastitim rukama, uz pomoć prijatelja, stvorilo kontejnersko naselje.

- Ništa nismo dobili, teškom mukom smo uveli vodu, struju, kanalizaciju. U blatu smo bili do koljena. Da nas je barem netko došao obići, ali nitko ništa, dodao je Culjega. Naglasio je i kako bi im velika pomoć bila kad bi dobili jaču snagu struje. 

Galerija
Banovina, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT
Život na Banovini , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTŽivot na Banovini , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTŽivot na Banovini, Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTŽivot na Banovini , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRTŽivot na Banovini , Foto: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Novi dom dobili su i donirani pilići. S tom pomoći nastoji se oživjeti poljoprivreda na pogođenom području.

- Ukupno je danas stiglo 4 000 jednodnevnih pilića za 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s ovog područja, pojasnio je Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Na području Novog Sela Glinskog raste brdo otpada. Ostaci objekata koji se ruše završavaju na tom otpadu. Mještani ga u svojoj blizini ne žele. 

- Odlagalište je u blizini kuća, u blizini dječjeg igrališta, glavne ceste koja vodi u ostatak mjesta. Tu ima azbesta, robe, svega, pojasnila je Melita Novosel iz Novog Sela Glinsko.

Iako bi odlagalište trebalo biti privremeno, mještani se pitaju - do kada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!