S bolesnim djetetom u mobilnoj kućici

26.03.2021.

22:00

Autor: Tamara Marković/I.H./Dnevnik/HRT

Četverogodišnji Marko Lovasić iz Letovanića

Četverogodišnji Marko Lovasić iz Letovanića

Foto: Dnevnik / HRT

Četverogodišnji Marko iz Letovanića na kisik mora biti priključen 24 sata dnevno. S obitelji živi u mobilnoj kućici u kojoj nema mjesta za sve aparate koji su mu potrebni. Otac Želimir Lovasić uz pomoć prijatelja sam je krenuo u obnovu kuće.

- Tražio sam i onda sam počeo sam. Skupljam, otimam od svojih usta, i njihovih, da bismo što prije ušli unutra. Sada će četiri godine, stalno je pod kisikom, kaže za Dnevnik HTV-a.

Pluća su Marku oštećena 90%, doktori pretpostavljaju da će najvjerojatnije biti cijeli život spojen na kisik, dodaje otac Želimir.

Ekipa Dnevnika HTV-a je i u petak, kao i proteklih 89 dana koliko je prošlo otkada je Banovinu zatresao prvi potres, bila na terenu i pratila što se sve radi kako bi se život normalizirao. Još smo se jednom uvjerili da će ta borba biti duga i teška.

Oštećenja u potresu pretrpio je i dom za starije u Glini. Dok čekaju obnovu, donacije stižu sa svih strana. Obitelj Puškarić iz Rijeke razveselila ih je automobilom. 

- Automobil će nam koristiti za prijevoz naših korisnika koji su izmješteni u lječilište Topusko na redovite kontrole koje oni imaju ovdje u Glini, rekla je Renata Tominović-Ceković, ravnateljica Doma za starije osobe Glina. 

U novu zgradu sisačke opće bolnice preseljen je Odjel za hemodijalizu. U bolnici se nadaju da će preostali dio oštećenih odjela u zgradu Središnjeg paviljona biti premješten u svibnju. 

- Potpuno novo opremljena zgrada koja je, u prvom redu, jedan veliki benefit za sve naše pacijente, a onda i puno bolji uvjeti rada i za sve naše djelatnike jer je potpuno novi inventar, komentirao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj OB "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku. 

- U završnoj fazi su i radovi na zgradi kirurgije koja je imala neznatna oštećenja, ali nakon toga vrlo brzo vjerujem da ćemo ju osposobiti već do kraja ovog mjeseca, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

I dalje se ruše zgrade u gradskom i državnom vlasništvu. U Gajevoj ulici u Petrinji počelo je rušenje stare srednje škole, a od subote će se uklanjati oštećeni objekti i na glinskom području.

Galerija
Obitelj Lovasić iz Letovanića, Foto: Dnevnik/HRT
Obitelj Lovasić iz Letovanića, Foto: Dnevnik/HRTČetverogodišnji Marko Lovasić iz Letovanića, Foto: Dnevnik/HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!