14:13 / 15.12.2020.

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevik/IMS/HRT

Život nakon COVID-a

-

-

Foto: - / -

Na jednom od čakovečkih COVID odjela ležao je i Damir Telebuh. Donosimo njegovu priču.
Na jednom od čakovečkih COVID odjela ležao je i Damir Telebuh. Iako je u početku imao blage simptome, bolest se razvila toliko da je morao primati kisik kako bi mogao disati. Nakon pet tjedana vratio se uobičajenim aktivnostima, no posljedice još uvijek osjeća.

Samo dan prije prvih simptoma, Damir je planinario na obližnjoj gori ne sluteći da će već sutradan dobiti temperaturu 37,7. Stanje mu se pogoršavalo, temperatura nije padala. Iduća dva dana osjećao se sve gore. Treći dan nedostajalo mu je zraka i hitno je hospitaliziran. Brzi antigenski test pokazao je prisutnost virusa. Na COVID odjelu ležao je pet dana.

- Svih 5 dana sam zapravo primao terapiju kisikom uz kortikosteroide i nekakve injekcije protiv zgrušavanja, priča Damir. Bili su to teški dani za ovog 56-godišnjaka. Iako izoliran od svijeta i svojih najmilijih, u bolnici nije gubio nadu.

- Ono što je mene fasciniralo su ti ljudi koji tamo rade, to bolničko osoblje, liječnici, sestre, tehničari, spremačice... Svima su udovoljili i zapravo vidiš da oni to rade s voljom. I to je mene u toj cijeloj situaciji kao čovjeka dirnulo, dodaje. Iako je posljednji pregled pluća pokazao dobre nalaze - posljedice bolesti nisu ga zaobišle.

- Prije neko jutro sam izašao i taj svježi zrak me onako reže kod disanja. Gulila mi se koža, dobio sam osip, poremetila mi se probava, napominje. No uz podršku obitelji, kaže - sve je bilo lakše. Njegova supruga Božica priča kako je ponekad bila i "opsjednuta dezinfekcijom".

- Grda je to bolest, jer kad imate bolesnika u kući onda bi htjeli biti s njim, utješiti ga, a kod COVID-a toga nema, dodaje Božica. Stoga ova obitelj izražava žaljenje što i dalje postoje "nevjerni Tome" koji ne shvaćaju ozbiljnost situacije. Stoga apeliraju: "Svatko imalo odgovoran se mora zapitati i shvatiti da to ipak nije samo prehlada".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!