Život u središtu Petrinje osam mjeseci nakon potresa

09.08.2021.

08:53

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Obitelj Petrović o životu u Petrinji nakon potresa

Obitelj Petrović o životu u Petrinji nakon potresa

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Petrinju je 28. prosinca 2020. pogodio jak potres magnitude 5 prema Richteru. Isti dan slijedilo je još nekoliko jačih potresa, a dan poslije, 29. prosinca, u 12:19 područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6,2. Novinar emisije Dobro jutro, Hrvatska Gordan Ćelić posjetio je obitelj Petrović koju je HRT već posjetio na Staru godinu 2020. Objasnili su kako se živi u samom središtu grada gotovo osam mjeseci poslije.

Gotovo da se i ne živi u samom centru Petrinje. Obitelj Petrović jedna je od rijetkih koja je ostala u svojim domovima. Novinar Ćelić se javio iz Gundulićeve ulice gdje je osnovna, srednja škola, općina. Sve je jako razrušeno, gotovo da nema ljudi, a niti prolaznika. Na početku ulice stoji upozorenje da se u nju ulazi na vlastitu odgovornost.

Ivanka Petrović objasnila je zašto su ostali u svojoj kući u Petrinji i nisu otišli u neki drugi smještaj.

- Ostali smo zato što je donekle sigurno i teško je otići od svoje kuće. Otišla sam na tjedan dana, ali sam se vratila. Strah od ponovnog potresa je stalno prisutan. Na manje potrese manje reagiram jer sam na njih već navikla, a na jače trčim van iz kuće. Uglavnom sam vani, ne volim biti u kući jer je za vrijeme potresa neugodan osjećaj, rekla je.

Galerija
Petrinja, osam mjeseci nakon potresa, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Posljedice potresa u Petrinji, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRTPosljedice potresa u Petrinji, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zdravko Petrović rekao je kako je već nekoliko puta počeo obnavljati kuću.

- Tri puta mi je padao crijep s kuće. Prvi puta su pokrili kuću vatrogasci iz Novske. Drugi puta su je pokrili prijatelji koji imaju svoje obrte, a treći puta ja i zetovi. Živim u neizvjesnosti, ne možemo utjecati na potrese. Ostat ćemo tu bez obzira na sve. Ako se kuća sruši, napravit ću novu, rekao je.

Naglasio je kako pomoći nema, osim hrane koju dobivaju. Kuća ima crvenu naljepnicu, a borave u dvorišnom objektu koji su priručno obnovili kako bi mogli ostati u dvorištu sa svojim životinjama.

- Odlučili smo tu živjeti i ne mislimo otići osim ako ne budemo prisiljeni, rekao je Zdravko Petrović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!