Život u Petrovoj nije stao - u mjesec dana rođeno više beba nego inače

09.05.2020.

18:33

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/B.A./HRT

default error photo
Vrata operacijskih dvorana, ali i većine odjela u Klinici za ženske bolesti i porode otvorena su
Klinika za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj, koju je uz Covid-19 pogodio i potres, počela je s radom, osim dječje intenzivne njege i jednog odjela patologije. Kako bi smanjili liste čekanja, rade i popodne i vikendima. Dnevno planiraju od 15 do 20 operacijskih zahvata. Danas je ondje bila i naša ekipa.

Građani mogu preko granice, a priprema se početak rada kina i kazališta

Vrata operacijskih dvorana, ali i većine odjela u Klinici za ženske bolesti i porode otvorena su.

- To znači da smo otvorili operacijske sale svim pacijentima osim onkološkim, znači u sklopu većih operacija i u sklopu dnevne bolnice gdje se rade manji zahvati. Ovaj tjedan smo napravili oko 40 zahvata u dnevnoj bolnici, idući tjedan planiramo oko 80. U velikom operativnom traktu planiramo između 15 i 20 operacija, rekao je za HRT-ov Dnevnik doc. dr. sc. Goran Vujić, dr. med., v.d. predstojnika Klinike za ženske bolesti i porode, KBC Zagreb.

U posljednja dva mjeseca odgođeno je 100 elektivnih zahvata i 80 u dnevnoj bolnici.

- U dnevnoj bolnici ćemo, vjerujem, unutar dva tjedna izvršiti sve zaostatke, a za veće elektivne zahvate će nam vjerojatno trebati tri tjedna ako budemo radili subotom kao i danas, kaže Vujić.

Nije to lako organizirati jer zbog koronavirusa još rade u podijeljenim timovima. Ravnatelj im zahvaljuje.

- Klinika za ženske bolesti i porode je prva krenula s tim, danas su napravili četiri pacijentice što je vrlo važno, to se nikad subotom nije radilo, kako bi smanjili liste čekanja nehitnih i neonkoloških bolesnika, kaže prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med., ravnatelj KBC-a Zagreb.

- 50 posto ljudi praktički ostvaruje 70 posto uobičajenog bolničkog programa, kaže Vujić.


Iz dvorane je upravo izašla doktorica Karadža.

- Danas su bili kratki zahvati, benigne patologije koje nisu dugo trajale, kaže Magdalena Karadža, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije, subspecijalistica ginekološke onkologije.

- Liječnici, kirurzi, anesteziolozi, tehničari, instrumentarke, svi smo došli i napravili smo, dodaje.

Operirana je i zadovoljna i gospođa Terezija.

- Zadovoljna sam, čak nisam do jutra do 7 sati ni znala da sam bila operirana, ništa me nije boljelo i super je bilo, kaže nam Terazija Radigović.

Iako smo prije mjesec i pol svjedočili dramatičnim prizorima nakon potresa, život ni u posebnim okolnostima u Petrovoj nije stao.

- Od 22. ožujka, kada je bio potres, do 22. travnja je rođeno 392 novorođenčadi, što je inače više nego uobičajeno i to mi je drago, kaže Ćorušić.

Najbolji je to lijek za sve rane koje im je potres nanio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!