21:43 / 05.02.2018.

Autor: HRT

ZJZ: Nakon smrti djevojčice poduzete sve mjere, djeca mogu u školu

-

-

Foto: - / -

U bjelovarskoj bolnici umrla je 12godišnja djevojčica - vjerojatno od meningokokne sepse. Epidemiološka služba poduzela je sve preventivne mjere u obitelji djevojčice i školi u Čazmi koju je pohađala.
U bjelovarskoj bolnici umrla je dvanaestogodišnja djevojčica - vjerojatno od meningokokne sepse. Rijetko, ali bakterija može izazvati sepsu, a simptomi su slični gripi: visoka temperatura, loše opće stanje, glavobolja, mučnina, kočenje vrata te osip po trupu.

Epidemiološka služba poduzela je sve preventivne mjere u obitelji djevojčice i školi u Čazmi koju je pohađala. Iz Zavoda za javno zdravstvo poručuju: djeca mogu ići u školu, pratimo stanje. Nema razloga da djeca ne idu redovito u školu. Klicinoša u općoj populaciji ima oko 5 posto, nekada u kolektivima kao što su razredi i do 20 posto. Djeca koja su išla u razred s preminulom djevojčicom terapiju su primili. Nakon 24 sata nastupa obeskličenje eventualnih kliconoša u većini slučajeva", kazala je Sanja Mitrović-Hamzić, spec.epidemiolog iz Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!