10:07 / 04.05.2021.

Autor: Vijesti/IMS/I.Z./HRT

Zlata Đurđević za HRT: Prijavu sam poslala poštom

default error photo

Zlata Đurđević, za koju se još jučer, zadnjeg dana javnog poziva, u medijima nagađalo hoće li se prijaviti na drugi javni poziv za predsjednicu Vrhovnog suda, HRT-u je potvrdila da je kandidaturu poslala poštom, pa je Državno sudbeno vijeće još nije zaprimilo. U utrci za tu dužnost, uz Đurđević, prema do sada dostupnim podacima još je četvero kandidata.

Rok za prijavu istekao je u ponoć. Prema informacijama iz DSV-a, za fotelju čelnika Vrhovnog suda zainteresirani su i Snježana Rizvan iz Splita, sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Peto Kujundžić i odvjetnik Šime Savić. Danas je stigla i kandidatura Borisa Vukovića, suca Trgovačkog suda u Osijeku.

Izjava Zlate Đurđević za Hrvatski radio:

Podsjetimo, predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik Republike, a potvrđuje Hrvatski sabor. Zoran Milanović više je puta ponovio da će njegova kandidatkinja biti profesorica Zlata Đurđević, a iz HDZ-a i još nekih parlamentarnih stranaka već je najavljeno da nju neće podržati. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je i kandidaturu Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.

- Imamo kandidatkinju s neupitnim pravnim znanjem. Istovremeno imamo osobu koja je spremna suočiti se s brojnim problemima u pravosuđu. Zbog toga smatram da je ona izvrstan kandidat i osoba koja je spremna pokrenuti promjene u pravosuđu. Hoće li ona to i biti, ovisit će o volji vladajuće većine. Kada prođu lokalni izbori, kada se strasti spuste, nadam se da će razum prevladati. O tome će se glasati kada nadležni odluče. Bilo bi dobro da se možda s time pričeka - da prođu lokalni izbori - kako se cijeli taj izbor ne bi ispolitizirao za dnevnopolitičke svrhe, rekao je. 

Ne bude li ni ovaj put izabrana čelna osoba Vrhovnog suda, javni poziv još će se jednom ponoviti.

DSV će javni poziv zaključiti u srijedu

Novi javni poziv DSV je raspisalo 31. ožujka s rokom prijave od 30 dana. Predsjednik DSV-a Darko Milković kazao je da se preporučene pošiljke dostavljaju u roku od 48 sati pa će to tijelo sa zaključivanjem javnog poziva pričekati do srijede.


Ustrajući da je predlaganje kandidata njegovo ustavno pravo Milanović je Saboru za predsjednicu Vrhovnog suda unatoč prvom javnom pozivu već u ožujku predložio Zlatu Đurđević, no predsjednik Sabora Gordan Jandroković taj je prijedlog odbio uvrstiti u saborsku proceduru kao nezakonit. Milanović je tvrdio da će se saborski zastupnici ipak morati očitovati o njegovoj kandidatkinji.

Ustavni sud potom je zaključio da predsjednik može predložiti samo kandidata koji je prošao javni poziv DSV-a, a tvrdili su i da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Premijer Andrej Plenković potom je kazao da je Đurđević, iako je profesorica kaznenog procesnog prava, pristala biti dio protuzakonite procedure te da ne može voditi najviše pravosudno tijelo. Prema najavama u Saboru je ne bi podržali ni zastupnici desnice iz oporbenih redova.

Očekuje se da bi Sabor o prijedlogu predsjednika RH za novu čelnu osobu Vrhovnog suda trebao odlučivati nakon lokalnih izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!