14:55 / 07.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Zlata Hrvoj-Šipek: Ne radim na daljinski upravljač Banskih dvora

Zlata Hrvoj Šipek

Zlata Hrvoj Šipek

Foto: Zlata Hrvoj Sipek / PIXSELL

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek izjavila da Državno odvjetništvo (DORH) u svom poslu ne gleda tko pripada kojoj političkoj opciji. Na pitanje novinara radi li na daljinski upravljač Banskih dvora odgovorila je: "Ne, ne radim. Jamčim da ne radim".

U izjavi medijima u Hrvatskom saboru, odgovarala je na pitanja novinara o istragama i postupanju DORH-a u vezi nedavnih afera u Kutini, Čakovcu i Oroslavju, o tome radi li DORH selektivno na njima s obzirom kojoj političkoj opciji pripadaju akteri afera. Ustvrdila je da DORH nikada nije gledao niti će gledati tko od osoba kojima se bave pripada kojoj političkoj stranci te da je zajedno s Uskokom orijentirano isključivo na činjenice i dokaze i je li počinjeno kazneno djelo.

'Nastojimo se kloniti i osloboditi utjecaja'

To što netko pokušava interpretirati stvari i pripisati ih nečemu, u to ne ulazimo. Nastojimo se kloniti i osloboditi tih utjecaja ili pokušaja utjecaja na rad državnog odvjetništva, rekla je Zlata Hrvoj-Šipek. Dodala je i da se izvidi za Kutinu, za slučaj u kojem se, među ostalima, proziva i gradonačelnika Zlatka Babića koji je do izbijanja afere bio član HDZ-a, u tijeku, ali da o njima ne može govoriti jer su ti izvidi tajni.

- Javnost će dobiti odgovore onog časa kad kazneni postupak uđe u fazu da se o njemu može javno govoriti. Razumijem interes javnosti i iznimno se može o nekim stvarima govoriti, ali kada pogledate, mi imamo jako velik broj načelnika, gradonačelnika, župana i više rangiranih državnih dužnosnika protiv kojih se vodio kazneni postupak, provode se izvidi i tako dalje. O tome govoriti, to bi onda neprekidno davali izjave o tome što se događa, to naprosto nije praktički izvedivo, istaknula je.

Vodit će se izvidi o postupanju policije prema migrantima 

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek poručila je i da DORH još uvijek nije dobio podatke o postupanjima hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, no najavila kako će se sigurno voditi izvidi i provoditi istraživanje.

O istragama DORH-a protiv Ivice Todorića, kazala je kako njihov rezultat nije poraz DORH-a. Ni u kojem slučaju to nije poraz DORH-a. Obrana ima pravo braniti se na način koji smatra najpovoljnijim. Pitanje o nepotvrđivanju optužnice, to je pitanje koje morate postaviti sudu, odgovorila je. Ustvrdila je da je DORH napravio ono što je smatrao da treba napraviti i podijelio vještačenje onom za koga je mislio da je kompetentan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!