07:18 / 27.02.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Zlatko Hasanbegović razriješen dužnosti člana Kazališnog vijeća HNK

Goran Stanzl/PIXSELLarhiva

Goran Stanzl/PIXSELLarhiva

Foto: - / PIXSELL

Riječ je o prijedlogu zaključka skupštinskog Odbora za izbor i imenovanja o razrješenju člana i imenovanju člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u srijedu rano ujutro s 32 glasa "za" i jednim suzdržanim razriješili su dužnosti člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gradskog zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Zlatka Hasanbegovića te umjesto njega, kao predstavnika Grada Zagreba, imenovali Mladena Čuturu.

Riječ je o prijedlogu zaključka skupštinskog Odbora za izbor i imenovanja o razrješenju člana i imenovanju člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

U obrazloženju se navodi da, prema Zakonu o kazalištima, kazališno vijeće javnog kazališta i javne kazališne družine ima pet ili sedam članova od kojih većinu imenuje predstavničko tijelo osnivača iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi, koji nisu državni službenici ureda državne uprave u županiji na čijem području kazalište djeluje, odnosno gradskog ureda nadležnog za poslove kulture. Najmanje jedan član bira se iz redova kazališnih umjetnika, a jedan iz redova svih zaposlenika. Propisano je da se način imenovanja, izbora i razrješenja članova kazališnog vijeća uređuje aktom o osnivanju i statutom.
Republika Hrvatska i Grad Zagreb suosnivači su HNK u Zagrebu. Statutom Kazališta propisano je, među ostalim, da Kazališno vijeće ima sedam članova, od kojih dva člana imenuje ministar kulture, dva člana predstavničko tijelo Grada Zagreba, dva člana biraju se iz redova zaposlenih kazališnih umjetnika, a jedan član bira se iz redova svih zaposlenika.

Potpredsjednica Gradske skupštine, gradska zastupnica stranke BM 365 - Stranka rada i solidarnosti Ana Stavljenić Rukavina dostavila je Odboru za izbor i imenovanje kao nadležnom tijelu inicijativu da se na temelju Zakona o kazalištima i Statuta HNK u Zagrebu Zlatka Hasanbegovića razriješi dužnosti člana Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu te da se umjesto njega u Kazališno vijeće imenuje Mladen Čutura. Slijedom navedenoga, skupštinski Odbor za izbor i imenovanja utvrdio je Prijedlog zaključka o razrješenju člana i imenovanju člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Gradskoj skupštini predloženo je da donese Zaključak u predloženom tekstu.

U ime Kluba lijevog bloka gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) rekao je u raspravi prije glasovanja da će oni podržati tu odluku, međutim zatražio je da im se objasni to obrazloženje u kojem piše koliko ima članova kazališno vijeće. Rekao je kako ga zanima na osnovu čega se donosi ta odluka te podsjetio da su im i tada govorili da su stavljali u kazališna vijeća gradske zastupnike koji, smatra, nisu zadovoljavali kriterije da uopće budu u vijećima kazališta, kao što je HNK, jer nisu djelatnici u kulturi. Podsjetio je kako je tada govorio da je ministar kulture politička figura, a to što je Zlatko Hasanbegović bio ministar kulture, mogao je, kaže, biti bilo tko, to nije djelatnik kulture ni netko tko je priznati umjetnik.

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) iz istog Kluba lijevog bloka rekla je da je svima poznato da ona nije zagovornica "osobe Hasanbegovića", ali bi ipak molila da im netko da obrazloženje kako je to moguće, bez obzira na to što će oni kao klub to podržati, jer ne misli da obrazloženje koje im samo tumači koji je broj članova u jednom kazališnom vijeću objašnjava nastalu situaciju. Voljeli bi, kaže, znati koji je razlog da Hasanbegović više ne zadovoljava one kriterije koje je zadovoljavao prije ne tako davnoga vremena.

Predsjednica  Odbora za izbor i imenovanja Gradske skupštine Grada Zagreba Milana Vuković Runjić (BM 365 - Stranka rada i solidarnosti) rekla je da je Statutom HNK propisano, među ostalim, da će osnivač razriješiti dužnosti člana kazališnog vijeća ako ne zastupa zaključke, mišljenja i odluke osnivača.

Nestranački gradski zastupnik Marko Torjanac rekao je da razrješenje kao i postavljanje gospodina Hasanbegovića, kao i cijela priča s Kazališnim vijećem Zagrebačkog kazališta mladih, zapravo jedno tužno svjedočanstvo da su kazališta ustvari poligon političke trgovine. Kazao je kako vjeruje da to govori u ime većine umjetnika grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!