Zlatku Pinjuhu odbijena žalba na produljenje istražnog zatvora

10.08.2022.

15:45

Autor: P.F./Hina

Zlatko Pinjuh

Zlatko Pinjuh

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Zlatku Pinjuhu, bivšem načelniku općine Čeminac, odbijene su žalbe na rješenje o produljenju istražnog zatvora suca istrage od 27. srpnja, nakon što ih je Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku ocijenilo neosnovanima, priopćeno je s tog suda. Tom je odlukom potvrđeno rješenje suca istrage o produljenju istražnog zatvora za vremensko razdoblje od iduća tri mjeseca, odnosno do 27. listopada, zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela.

Kako se ističe u odluci, sudac istrage je pravilno utvrdio sve činjenice i dao jasne, argumentirane i dostatne razloge oko postojanja osnovane sumnje za počinjenjem više kaznenih djela za koje se vodi istraga, kao i postojanje iteracijske opasnosti bojazni da bi boravkom na slobodi Zlatko Pinjuh počinio nova djela, kao i činjenicu da istraga još nije dovršena.

Tu je informaciju za Hinu u srijedu potvrdio i Pinjuhov odvjetnik Hrvoje Grubeša, rekavši kako je nakon isteka dva mjeseca istražnog zatvora, koji je bio 27. srpnja, na prijedlog USKOK-a sudac istrage produljio istražni zatvor njegovom klijentu.

- Istražni zatvor je našem klijentu produljen na daljna tri mjeseca. Na tu odluku smo se žalili navodeći kako više ne postoji opasnost od ponavljanja djela no žalbe su odbijene tako da je sada ta odluka pravomoćna, kazao je Grubeša.

Istaknuo je i kako je Izvanraspravno vijeće po njihovoj žalbi odlučilo uz obrazloženje da i dalje postoji opasnost od ponavljanja djela.

Zlatko Pinjuh je, uz ostalo, osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist, te im je prijetio otkazom ukoliko to ne učine.

Bivši načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh uhićen je 21. travnja, u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine Čeminac, zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

USKOK ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.

Osumnjičen je i da je 28-godišnjakinji, koja je zaručnica sina Pinjuhove 51-godišnje izvanbračne supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75% mjesečne rate kredita.

USKOK je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih se za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina oštećena za više od 231 tisuću kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!