Zločin u Pločama šokirao Hrvatsku - je li se mogao spriječiti?

29.03.2022.

20:32

Autor: Jagoda Bastalić/Labirint/IMS/M.Š./HRT

Labirint - zločin u  Pločama

Labirint - zločin u Pločama

Foto: HTV / HRT

Još jedan strašan zločin šokirao je zemlju. Nezaposleni 47-godišnjak iz Ploča, otprije poznat policiji, isplanirao je i hladnokrvno ubio 16-godišnjeg dječaka i vlastitog brata. Svaki put pitamo se isto, je li se zločin mogao spriječiti? 

- Jutros negdje 20 do osam, četiri pucnja, ubojstvo mlade osobe tu ispred naše zgrade. Užas jedan, katastrofa - kažu da je bilo još jedno ubojstvo u gradu. Pod stresom sam, mlada osoba 16, 17 godina. Mi smo došli pored njega, dijete je bilo mrtvo, ja sam zvao policiju, naišla je slučajno policajka ona je zvala policiju da dođe sad se vrši taj očevid i to je to, govori jedan od stanara koji se našao na kobnom mjestu.  

- Strašno, užas, katastrofa, ovo se nije dogodilo u Pločama, ovo se nikad nije ovako dogodilo, imam 70 godina nikad se nije dogodilo. Strašno, govori drugi sumještanin.  

Tragedija kakvu Ploče ne pamte. Hladnokrvni ubojica isplanirao je i na putu do škole ubio šesnaestogodišnjeg dječaka. Dječaka koji mu ni za što nije bio kriv. Voljenog i omiljenog učenika drugog razreda Gimnazije u Pločama. Dječaka koji je svirao violinu, igrao nogomet. Dječaka, koji je bio jedino dijete u svojoj obitelji. 

Nakon ubojstva dječaka, ubojica je nastavio svoj krvavi osvetnički pohod. Na odlagalištu otpada u Pločama pronašao je i usmrtio svog starijeg brata Mitra, umirovljenog hrvatskog branitelja.

- Radilo se o više hitaca s kojima su usmrćeni njegov brat i dijete rođeno 2005. Što je posebno teška okolnost što je nakon svih tih ispaljenih hitaca on je u obje te dvije osobe ispalio još jedan hitac da, recimo to tako, bude siguran da su mrtvi na dvije različite lokacije u pločama, govori sudac istrage i glasnogovornik suda u Dubrovniku Pero Miloglav

Ubojica, Milenko Radulović, od prije je poznat policiji. Godinama je maltretirao obitelj i susjede u Gornjim Pločama. Upravo zbog njegova problematičnog ponašanja, obitelj ubijenog dječaka prije godinu dana odlučila je promijeniti adresu.

- Danas je Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku privedena osoba iz Ploča koja je rođena u Metkoviću 1975., znači star 47 godina, zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela teškog ubojstva na štetu malodobne osobe, djeteta, ubojstva na štetu svog brata i neovlaštene proizvodnje i prometa i posjedovanja eksplozivnih stvari, automatskog oružja i streljiva, dodaje Miloglav. 

- Ploče kao grad i kao sredina su relativno miran kraj i definitivno da ovakvo kazneno djelo, ovakvi motivi su nešto što nas je apsolutno iznenadilo i cijeli grad je ožalošćen, govori gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević

Galerija
Labirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRT
Labirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRTLabirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRTLabirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRTLabirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRTLabirint - zločin u  Pločama, Foto: HTV/HRT

Dodaje i sljedeće.

- Grad Ploče je na posredan način u kontaktu s obitelji i napravio je sve što mu je dužnost da olakša ovaj period do pogreba i bit ćemo tu naravno za žrtve i njihove obitelji i nakon samoga pogreba.

Kako je osoba problematičnog ponašanja, koja živi od socijalne pomoći, došla do automatskog oružja? Koliko je puta bio privođen i osuđivan? Je li ikada izvršena premetačina kuće ili stana u kojem je živio? Pitanja su koja smo uputili policiji.

- Poštovana, poštujući važeće zakonske propise, nismo u mogućnosti pružiti Vam tražene podatke. S poštovanjem, stoji u odgovoru PU dubrovačko-neretvanske.

- Teško je govoriti o tome tko je i na koji način zakazao, ali definitivno se trebamo preispitati svi, kako i na koji način, prevenirati ubuduće da se ovakve stvari dešavaju. Ono što je bitno naglasiti osim izrazitog izražavanja sućuti i suosjećanja prema obitelji jeste i žalovanje s obzirom na događaj koji je prethodio. S druge strane izvući jednu jasnu društvenu poruku da nasilje ne može i ne smije biti način na koji se rješavaju problemi već da to uvijek treba jedan institucionalan put i nešto što trebamo njegovati i unapređivati koliko god možemo, dodaje gradonačelnik Krstičević.

Tuga, tišina, svijeće i cvijeće u hodnicima Markove škole.

- Ne nastavljamo bez tebe, tu si, s nama i bit ćeš svakog dana na svom mjestu - srednji red, predzadnja klupa. Nedostajat će nam sat biologije s tobom, nedostajat ćeš nam za partiju ping ponga, pogađanje države, za namještanje platna i kablova. Nedostajat će nam da još jednom otpuhneš u svom stilu na sve to, ali na kraju ipak odradiš jer bio si onaj što je uvijek spreman pomoći, poslušati, bio si omiljen. Čuvaj nas odozgo, Albanezi naš, i budi nam potpora dok budemo ispravljali biologiju umjesto tebe, stoji u oproštajnoj poruci II. d razreda.

Više pogledajte u prilogu Jagode Bastalić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!