Zločinačka organizacija osobama iz drugih država sređivala hrvatske dokumente

13.11.2020.

18:14

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Policija i USKOK priveli peteročlanu zločinačku organizaciju
Policija i USKOK priveli su peteročlanu zločinačku organizaciju u kojoj su bila i dvojica policajaca te odvjetnica, zbog sumnje da su osobama iz Srbije i drugih država omogućavali da krivotvorenom dokumentacijom steknu hrvatske osobne i putne isprave.

Zločinačku organizaciju koja je od početka prošle godine do studenoga ove na lažnim dokumentima zaradila oko 240.000 eura, navodno je okupio 49-godišnjak, otkrilo je Ravnateljstvo policije.

USKOK je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Istražitelji tvrde da je sa za sada nepoznatim članovima zločinačkog udruženja, uz posredovanje četvrtoosumnjičenog, angažirao dvojicu brodsko-posavskih policajaca koji su vadili podatke iz informacijskog sustava MUP-a o hrvatskim državljanima kojima nisu izdane osobne i putne isprave.

Na temelju dobivenih podataka iz službenih evidencija MUP-a prvoosumnjičeni je "putem nepoznatih osoba" nabavio neoriginalne talijanske i španjolske putovnice kao i druge isprave s umetnutim fotografijama podnositelja zahtjeva.

Nakon toga organizirao bi dolazak i boravak zainteresiranih osoba na području Hrvatske.

U zločinačko udruženje uključio je i trećeosumnjičenu odvjetnicu koja je u većini slučajeva, na temelju specijalne punomoći, klijentima pružala pomoć pri podnošenju zahtjeva u žurnim postupcima.

Podnositelji su pritom, zajedno s osumnjičenom odvjetnicom, prilagali neoriginalne putne i osobne isprave Italije, Španjolske i tzv. Roma password, zajedno s prethodno pribavljenim rodnim listom i hrvatskom domovnicom.

Na temelju takve dokumentacije djelatnici policijskih uprava ili postaja su, nemajući razloga za sumnju u istinitost podataka, u žurnim postupcima izdavali isprave s preuzetim identitetima hrvatskih državljana.

U većini slučajeva na temelju prethodno načinjenih specijalnih punomoći osumnjičenoj odvjetnici koja je zatim tako ishodovane isprave predavala klijentima.

Nakon toga prvoosumnjičeni je od najmanje 16 osoba koje su dobile hrvatske isprave preuzeo "najmanje 240 tisuća eura kao nagradu za članove zločinačkog udruženja". Osim toga, osumnjičeni je organizirao i odlazak iz Hrvatske osoba koje su prijevarom preuzele identitete hrvatskih državljana.

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je u realizaciji akcije "Sigillum" sudjelovalo 50 pripadnika kriminalističke i interventne policije. Provedeno je 13 pretraga, a zaplijenjen je luksuzni mercedes i velik broj krivotvorene dokumentacije, najviše domovnica i rodnih listova.

Uhićeni su predani pritvorskom nadzorniku, a dvojica osumnjičenih policajaca u četvrtak su udaljena iz službe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!