13:26 / 30.07.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Zmajlović (SDP): Zbog pretrčavanja HSS-a HDZ-u izražavam sućut HSS-ovim biračima

Mihael Zmajlović

Mihael Zmajlović

Foto: Boris Scitar / Vecernji list/PIXSELL

Predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihael Zmajlović u petak je zbog pretrčavanja HSS-a HDZ-u izrazio sućut HSS-ovim biračima te poručio kako je SDP spreman podržati svaki prijedlog za izbor predsjednika ili predsjednice Skupštine ali bez HDZ-a.

"Većina u Skupštini Zagrebačke županije moguća je i bez HDZ-a, neosporna je to činjenica koja demantira tvrdnje HSS-a Zagrebačke županije da u koaliciju s HDZ-om ulaze kako bi se spriječili novi izbori. Četiri HSS-ova člana Županijske skupštine izabrana su na listi SDP-a, a obje su stranke imale i zajedničke kandidate za izvršnu vlast na svibanjskim lokalnim izborima", istaknuo je u priopćenju Zmajlović.

Poručio je kako je SDP spreman podržati svaki prijedlog za izbor predsjednika ili predsjednice Skupštine na konstituirajućoj sjednici koji ne podrazumijeva suradnju s HDZ-om.

Smatra da je "ovo što radi HSS" (...) direktna prevara i nepoštivanje koalicijskog sporazuma i još važnije brutalna izdaja birača".

Zmajlović kaže da su iz HSS-a "za HDZ do prije neki dan govorili da bi takvu stranku u demokratskom društvu trebalo zabraniti".

- Mislili smo da je ono što je napravio HNS kad je pretrčao HDZ-u vrh političkog licemjera, ali HSS sada pokazuje da je još gori od HNS-a. Jasno je kud to sve vodi, pa ću se usuditi unaprijed izraziti sućut svim HSS-ovim biračima, istaknuo je Zmajlović.

Ističe da je SDP Zagrebačke županije predvodio listu za Županijsku skupštinu koja je na svibanjskim izborima dobila povjerenje najvećeg broja glasača Zagrebačke županije.

_ Slijedom toga kroz rad u Skupštini Zagrebačke županije dosljedno ćemo inzistirati na našim programima i projektima, poručio je Zmajlović.

HSS Zagrebačke županije u četvrtak je priopćio da je u srijedu na sjednici odlučio preuzeti odgovornost obnašanja funkcije predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, a nakon što podršku za tu funkciju nisu dobili od SDP-a dogovor kojim se osiguralo konstituiranje Skupštine pao je s HDZ-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!