18:56 / 02.05.2020.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/Dnevnik/IMS/

Znakovlje HOS-a i dalje izaziva kontroverzije

-

-

Foto: - / -

Ne prestaju reakcije na svečanost u povodu 25. obljetnice Bljeska.
Ne prestaju reakcije na svečanost u povodu 25. obljetnice Bljeska. Predsjednik Republike Zoran Milanović napustio je Okučane jer su neki od sudionika ceremonije nosili obilježja HOS-a.

- Miljavac: Trebamo se odmaknuti od simbola koji vraćaju u prošlost

Za one koji su Milanovića podupirali i u kampanji - situacija je jasna te smatraju da pozdrav Za dom spremni treba hitno regulirati zakonom.

- Vidjeli ste kako je izgledalo obilježavanje na Bleiburgu. Nakon što je Austrija donijela određene poruke - to više nije problem pa onaj tko voli nek' izvoli. Tamo će završiti u zatvoru ili će platiti. Jednako tako to moramo regulirati i mi, smatra Anka Mrak-Taritaš, Glas. 

Na zajedničkom polaganju vijenaca incident su komentirali Miroslav Škoro i član Odbora Domovinskog pokreta i vukovarski branitelj Stipo Mlinarić. Za Škoru je tako sve samo igrokaz, dok Mlinarić aktualnog predsjednika podsjeća na prethodni mandat.

- Kad je bio predsjednik vlade organizirao je mimohod u centru Zagreba svih postrojbi iz Domovinskog rata. Vijorila se zastava HOS-a koja je prošla pored njega, na bin, a on je pozdravljao i pljeskao kao i svim drugim ratnim postrojbama, kaže Mlinarić.

Ministar branitelja Tomo Medved kaže da je prije obilježavanja Bljeska sazvao sastanak na kojem su bili i predstavnici Ureda predsjednika te tvrdi - Ministarstvo nije učinilo propust. Osobno smatra kako je odlazak "predsjednika države i vrhovnog zapovjednika sa svečanosti i komemoracije za vrijeme izvođenja državne himne potpuno nepotreban i neprimjeren".

Slično stajalište ima i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji smatra da je cilj - podijeliti društvo. "Potpuno mi je jasno da je Predsjednik Republike zbog toga što je očito aktualni predsjednik SDP-a nedovoljno sposoban da vodi neku artikuliranu politiku preuzeo vodstvo lijevog političkog spektra primarno SDP-a, kazao je Jandroković.

A SDP-ovce su i danas na polaganju vijenaca u Borovu Selu dočekala obilježja HOS-a, no ovoga puta to su ignorirali. HDZ je na Facebook stranici objavio fotografiju s obilježavanja masakra u Borovu Selu na kojoj je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a pokraj njega zastava s HOS-ovim obilježjima, te upitao predsjednika Milanovića i oporbene čelnike hoće li "osuditi ovu Bernardićevu 'provokaciju'".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!