22:05 / 29.03.2019.

Autor: HRT

Znanstveni simpozij Religija i nacija u Islamskom centru

Irena Dizdarević

Irena Dizdarević

Foto: - / -

Mnogi ratovi i žrtve nastali su zbog mržnje prema drugima što je plod različitih nacionalističkih politika. Zato je važno da o toj temi progovore najodgovorniji ljudi.
Dvodnevni međunarodni znanstveni simpozij "Religija i nacija" počeo je u Islamskom centru u Zagrebu gdje će biti održano više od trideset izlaganja o različitim odnosima te dvije pojave koje bitno određuju suvremeni svijet.

Na skupu sudjeluju najviše vjerske vođe reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, glavni rabin za Hrvatsku i Crnu Goru Židovske općine u Zagrebu Luciano Moše Prelević i drugi.

Jedan od članova Znanstvenog obora Asim Kurjak se zauzeo da glavna poruka skupa bude da međusobna osporavanja znanosti i religije trebaju postati prošlost i da će u takvom ozračju lakše rješavati kontroverze između njih.

Kardinal Josip Bozanić naglasio je važnost društvenih istraživanja odnosa između vjere i nacije u Hrvatskoj i susjednim zemljama koje su tijekom 20. stoljeća iskusile razne oblike totalitarizama i naglasio da je to
potrebno raditi s osobitom pažnjom i poštivanjem drugog.

Reisu-l-ulema Husein Kavazović otvorio je skup i kazao da "obožavanje nacije završi u ćorsokaku" te da se čovjek, budući je Božje biće, može ostvariti samo u Bogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!