13:16 / 05.06.2020.

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/IMSi/B.A./HRT

Znanstvenici se vratili u Hrvatsku, najviše ih privukao Ruđer

-

-

Foto: - / -

Žao mi je da neke druge institucije nisu iskoristile ni približno toliko ovu mogućnost, rekla je ministrica Divjak.
Kroz mjeru za zapošljavanje znanstvenika - povratnika u protekle je dvije godine zaposleno njih 27. Od toga su četiri strana državljana, a ostali su Hrvati koji su se, nakon uspjeha u inozemstvu, odlučili vratiti i znanstvenu karijeru razvijati u Hrvatskoj.

Najviše znanstvenika povratnika privukao je Institut Ruđer Bošković koji je tim povodom posjetila resorna ministrica Blaženka Divjak, kako bi potaknula i druge znanstveno - istraživačke institucije da više koriste tu mjeru.

- Ja sam sigurna da se, kad se pokaže koliko je ova mjera uspješna, te kvote mogu i proširiti. Kao što vidite, Ruđer je sad već na devet u manje od dvije godine, a meni je žao da neke druge institucije nisu iskoristile ni približno toliko ovu mogućnost, rekla je Divjak.

Ignacija Vlašić znanstvenica je koja se vratila iz Njemačke.

- Stečenim znanjem i iskustvom želim doprinijeti hrvatskoj znanosti i hrvatskom gospodarstvu koje je u mene jako puno uložilo i koje mi je jako puno pružilo, rekla je Vlašić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!