14:50 / 31.12.2018.

Autor: HRT

Znate li koliko životinja strada zbog bacanja petardi?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Ako petarda u neposrednoj blizini eksplodira, pas više nikad neće čuti. Opasan je i bijeg životinja koje tada strdavaju pod automobilima, a još češće sam zastoj srca - infarkt.
Ono što je svakako ružna snaga blagdana su petarde. Naime, petarde strahovito uznemiruju ljubimce. Stoga i ove godine trebamo razmisliti kako im pomoći. Nažalost, pucnjava petardi već naveliko odzvanja ulicama i to od 27. prosinca. O ovoj temi u Studiju 4 govorio je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

- Vatromet je velik problem za životinje, no još je veći problem upotreba petardi i ne radi se o malim količinama. U Hrvatskoj se više od 50 tona eksplozivnih sredstava baci iz ruku, najčešće djece, što najčešće dovodi do nesreća, istaknuo je.

- Čitamo o ružnim stradanjima u novinama, no manje se zna koliko životinje stradavaju od toga. Ako petarda u neposrednoj blizini eksplodira, taj pas više nikad neće čuti. Gubitak sluha je neizbježan. Još se, nažalost, događa je bijeg životinja koje tada stradavaju pod automobilima, a još češće sam zastoj srca - odnosno infarkt od paničnog straha koji dožive, ističe.

- Najugroženiji su psi i mačke, no ono što ne vidimo su divlje životinje, ponajprije ptice koje stradavaju u danima kada svi izvade svoj arsenal i sudjeluju u stvaranju tzv. atmosfere ratnog stanja koji traje, apsurdno, od 27. prosinca, naglašava.

- Bez obzira na savjete kako pomoći ljubimcima, najvažnija je prevencija odnosno najbolje bi bilo da građani provedu Novu godinu uz svoje najbliže i dobro se zabave bez pucnjave. Mislim da bi svi zajedno mogli proslaviti Novu Godinu a da nitko ne strada i strahuje, ističe.

- Posjetite našu stranicu, potpišite peticiju i da nam bude zajednički cilj. Pozitivnih primjera ima i u Europi i u svijetu, uvode se tihi vatrometi, nažalost, najveće zlo dolaze od pojedinaca koji s balkona bacaju najveće i najžešće petarde, ustvrdio je.

- Rješenje se uvijek može naći kad za to postoji volja. Zakon se mijenja, a ovo događa kad nečiji profit postane važniji od javnog interesa. Ajmo to ispraviti, pozvao je. Novac nije nešto s čim možemo mjeriti prste jednog djeteta ili stradalog psa. Nije sve u novcu, a bacamo ga na pucanje dok bismo nekomu mogli pomoći, naglasio je Oman.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!