16:34 / 14.11.2020.

Autor: Zrinka Perić/Potrošački kod/HRT

Znate li što znače brojevi na jajima?

default error photo
Iz oznaka potrošač može doznati kako se kokoši hrane i kakva je kvaliteta jaja.
Svako jaje koje kupite u trgovini ima oznaku iz koje potrošači mogu saznati je li riječ o domaćim jajima,  kakav je način uzgoja nesilica, kao i o njihovoj prehrani. Kod otisnut na svakoj ljusci daje potpunu informaciju o podrijetlu i kvaliteti.

Najskuplja su u pravilu jaja iz slobodnog i ekološkog uzgoja. Svaka kokoš iz slobodnog uzgoja dnevno daje jaje i na svakome piše kod koji označava podatke o vrsti i mjestu farme na kojoj su jaja proizvedena te zemlja podrijetla.

Iz oznaka potrošač može doznati kako se kokoši hrane i kakva je kvaliteta jaja.

- Nula, jedan, dva i tri. To su oznake gdje je nula ekološki uzgoj, broj jedan je slobodni uzgoj, broj dva je podni i broj tri je kavezni uzgoj, rekla je Mirela Klisurić, stručna suradnica u Agroklasteru Vukovarsko-srijemske županije.

A da biste uopće jaje plasirali na tržište, ono mora zadovoljiti određene standarde.

- Svaka tri mjeseca radimo nalaz na salmonelu gdje nam veterinarski zavod dostavlja izvješća za svakog kooperanta pojedinačno, gdje mi dokazujemo da u jatu nije prisutna salmonela, dodala je Klisurić.

Jaja koja se stavljaju na tržište moraju se i pakirati, čuvati i transportirati na način kojim se osigurava očuvanje njihove kakvoće. Svaki pakirni centar mora imati i svoj odobreni broj, a to znači da je prošao rigorozne kontrole. Pakirnica u Lovasu prva je u Hrvatskoj dobila GMO free certifikat.

- Možemo reći da smo mi prvi u Hrvatskoj dobili da smijemo staviti na ovu kutijicu oznaku bez GMO-a, ovo možete sigurno jesti, nema nikakvih GMO-a. Radili smo jedno 4 mjeseca najmanje, izvršila se kontrola tvornice stočne hrane u Belju da li imaju GMO sastoje svi naši kooperanti su bili podvrgnuti, njihova smjesa kojom hrane te kokoši, da ne bi slučajno oni dodavali sa strane, rekao je Ivica Baričević, voditelj sektora proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja u Agroklasteru Vukovarsko-srijemske županije.

Kupci imaju mogućnost provjeriti podrijetlo jaja te dobiti dodatne informacije o proizvodu i proizvođaču, i to putem web aplikacije za potrošače - Jaja hrvatskih farmi. Klikom na taj link lako ćete saznati jedete li jaja slobodnog, podnog ili kaveznog uzgoja koja su proizvedena u našoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!