Zoom s pravobraniteljicom - što sve muči djecu i mlade

20.12.2020.

18:19

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/M.M./HTV

default error photo
Susreti s djecom najvažniji su dio rada Ureda dječje pravobraniteljice, no zbog epidemije i oni se održavaju na daljinu.
Susreti s djecom najvažniji su dio rada Ureda dječje pravobraniteljice, no zbog epidemije i oni se održavaju na daljinu. A djeca upravo sada imaju brojna pitanja i traže odgovore. Što sve pitaju, što ih muči, u rubrici "O školstvu na distanci" za Dnevnik HTV-a otkrila je Sunčica Findak.

Pravobraniteljicu smo zatekli na zoomu sa srednjoškolcima. Osim koronakrize, zanima ih tema posvojenja djece, ali i njihova prava, koliko se uopće njihov glas u društvu čuje.

- Da li se uopće isplati boriti za svoj glas ako znamo da neće biti cijenjen, pitao je Luka iz Škole za medicinske sestre Vrapče, Zagreb.

- Prema Konvenciji o pravima djeteta imate pravo na sudjelovanje, na participaciju koju možete i trebate koristiti u svakodnevnom životu, odgovorila mu je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

One najmanje okupiraju sasvim drukčija pitanja, ali također mole odgovore.

Tonku i Davida iz 1. razreda zanima zašto moraju držati razred urednim i zašto se djeca moraju šorati. 

- Razred moraju držati urednim kako bi im bilo lijepo u razredu. A zašto se toliko šoraju to zahtjeva dublju analizu, odgovorila je pravobraniteljica i poručila: 

- Umjesto šoranjem pokušajte uvijek sve riješiti mirnim putem.

Razgovarati s djecom, bili oni maleni ili veliki, posebice je važno u ovo doba, ističe pravobraniteljica, te dodaje da ne doživljavaju ovu krizu svi jednako.

- Neki se ne brinu samo zbog školskih obveza nego možda i zbog bolesti, egzistencije roditelja. Jako je važno djecu pitati kako su, kako se osjećaju i koje su njihove potrebe, kaže pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!