Đogaš: Preispitat ćemo financiranje Grada Splita

12:18 / 04.06.2022.

Autor: HRT/IMS

Zoran Đogaš

Zoran Đogaš

Foto: HTV / HRT

Kandidat HDZ sa splitskog gradonačelnika Zoran Đogaš, koji nije član te stranke, najavio je u subotu kako će mu prvi korak, pobijedi li na izborima, biti preispitivanje financiranja Grada Splita.


- Prvi i najvažniji kora je da mi trebamo preispitati cijelo financiranje Grada i preuzeti financiranje u svoje ruke, rekao je Đogaš na predstavljanju svog izbornog programa. Dodao je kako je gradski proračun prenapuhan.

PO njegovim riječima, samo od prihoda u Gradu Splitu se ne može ništa "novo veliko napraviti" te je nužno uključiti se u projekte koji se financiraju iz europskih fondova.

- Želim biti gradonačelnik koji je šef i lider i preuzima odgovornost, poručio je Đogaš.

Istaknuo je kako će se sa suradnicima usredotočiti na rješavanje prometnih poteškoća na splitskom području.

- Sedam je ključnih projekata kojim ćemo poboljšati prometni krvotok Splita ali je za njihovu realizaciju nužna sinergija s državom i županijom. Riječ je o projektima izlaza iz luke, puta iza nove bolnice, nastavak Bračke, završetak Zajčeve i Manđerove, Zagorskog puta te nastavak Vukovarske, kazao je Đogaš.

Đogaš planira graditi ili nadograditi garaže na lokacijama Lokve, Dobrilina, Odeska, Doverska, Sućidar i Ravne Njive čime bi se dobilo 1261 parkirno mjesto.

Potencijal za izgradnju garaža su, kako je rekao, i Papandopulova, Svačićeva, Sustipan i Kragićeva poljana kojima Split može dobiti dodatnih 1000 parkirnih mjesta, a garaže koje će sigurno ići u tehničku nadogradnju su Tijardovićeva, Krležina i Vrančićeva.

- Jedan od velikih projekata za Split, koji je i od interesa za cijelu Hrvatsku, je i željeznica i Trajektna luka Split, rekao je.

Istaknuo je kako njegov plan da 100 posto splitske djece budu u vrtićima a sad ih je 74 posto te je najavio gradnju vrtića u Pujankama, Pazdigradu, Stobreču, Kili i Blatinama., ali i vrtića u KBC-u Split za zaposlenike bolnice.

Također je najavio izgradnju nove škole u naselju Kila te sedam školskih dvorana. Po njegovim riječima investirat će se u obnovu Doma mladih a pokrenut će s i izgradnja POS-ovih stanova.

- Godinu dana bivša vlast nije napravila ništa oko Žnjana, a sve im je bilo spremno. Zato ćemo čim prije ponovno pokrenuti realizaciju projekta te ga dovršiti u mandatu, istaknuo je Đogaš

Najavio je kandidaturu Splita za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine, te izgradnju Kongresnog centra.

Planira i izgradnju spomen obilježja u Splitu s imenima poginulim u Domovinskom ratu iz tog grada.

Također je rekao kako će se zauzimati za kulturu dijaloga u Splitu poručivši kako Splitu nisu potrebna prepucavaj i svađe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!