Zoran Mamić mora se javiti u zatvor 10. svibnja ili se raspisuje tjeralica

26.04.2021.

13:50

Autor: Damir Dević/Dnevnik/HRT/IMS/Hina/V.G.

Zoran Mamić u Međugorju

Zoran Mamić u Međugorju

Foto: Pixsell / PIXSELL

Sutkinja izvršenja kazne zatvora zagrebačkog Županijskog suda odlučila je u ponedjeljak da se bivši trener Dinama Zoran Mamić i bivši poreznik Milan Pernar moraju javiti u zagrebački zatvor 10. svibnja radi izdržavanja kazni.

Kako se i očekivalo, Zoran Mamić nije došao na sud kako bi saznao kada se mora javiti u zatvor i početi izdržavati kaznu. Već je desetak dana u BIH.

- Što se tiče Zorana Mamića njemu će biti stavljeno to riješenje na oglasnu ploču. I protekom osam dana ima tri dana pravo na žalbu. I onda je ona druga procedura koja ide, rekao je Nikola Mandić, odvjetnik osuđenog Zorana Mamića.

- A to je određivanje, raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga, rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Sutkinja izvršenja kazne Ministarstvu pravosuđa je dostavila Mamićevu molbu kojom traži da zatvorsku kaznu četiri godine i osam mjeseci služi u nekom od BIH zatvora.

- To je njegova, zakonom i međunarodnim ugovorima propisana mogućnost. I voljeli bi da se to tako i tretira. To nije izbjegavanje postupanja po ovoj presudi. Zoran Mamić je vrlo jasno rekao da će je on poštivati, iako se s njom načelno ne slaže, rekao je Mandić.

No sutkinja je dala i neobvezujuće, ali negativno mišljenje o Mamićevoj molbi. Ističe da ne postoji uvjet za ustupanje kazne vezan uz privatni život. A to je - bolja socijalna rehabilitacija osuđenika.

- S obzirom na činjenicu da je Zoran Mamić rođen u Zagrebu, da je praktički ovdje proveo cijeli život, da je državljanstvo Bosne i Hercegovine dobio tek 2018. godine. Dakle ovdje je vezan i privatno, obiteljski i profesionalno, rekao je Devčić.

Uz izmjene procesnih pravila Ministarstvo pravosuđa najavilo je i bilateralne razgovore koji bi trebali onemogućiti bijeg optuženika i izbjegavanje kazne zatvora.

- Pa svakako ćemo, u što kraćem roku organizirati i sastanak s ministrom pravde Bosne i Hercegovine u smislu sporazuma. Da se dakle razmotri i revidira taj sporazum ako postoje određeni problemi, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Ministarstvo bi u BIH trebalo pokrenuti postupak preuzimanja izvršenja naše presude. No, s obzirom da se u tom postupku ponovo ocjenjuju olakotne okolnosti, moglo bi se dogoditi da zatvorska kazna za Zorana Mamića bude manja od one izrečene u Hrvatskoj.  

I Pernar se mora javiti u zatvor

Uz Mamića, datum izvršenja zatvorske kazne u ponedjeljak je dobio i bivši poreznik Milan Pernar koji je najavio žalbu na odluku suda. Pernar se na ovu odluku može žaliti i tražiti odgodu izvršenja kazne zbog osobnih, profesionalnih ili zdravstvenih razloga, dok je Zoran Mamić tu mogućnost izgubio jer se u ponedjeljak nije pojavio na sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu iz prvog suđenja u Osijeku od 6,5 godina zatvora, Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!