Za Zoranom Mamićem u tijeku raspisivanje tjeralice i uhidbenog naloga

11.05.2021.

07:23

Autor: V.G./HRT/Hina

Zoran Mamić

Zoran Mamić

Foto: Pixsell / PIXSELL

Za bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem u tijeku je raspisivanje Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga, nakon što se u ponedjeljak do ponoći nije javio na izdržavanje zatvorske kazne, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.


Nadležna tijela BiH trebaju postupati po tjeralici odnosno uhititi Zorana Mamića i odlučiti postoje li u BiH zakonski uvjeti za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko BiH odbije izručenje, Mamić će ostati na slobodi u BiH do njegovog eventualnog uhićenja na neki drugi način, ako ne po tjeralici onda po Europskom uhidbenom nalogu, pojasnio je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Dodao je da Zoran Mamić, za slučaj da ne dođe do njegovog uhićenja, ne može napustiti prostor BiH do zastare izvršenja kazne zatvora.

Pernar jedini u zatvoru

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se u ponedjeljak do ponoći prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Bivšem Dinamovom direktoru Damiru Vrbanoviću u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu određeno da se u zatvor u Remetincu mora javiti 26. svibnja. Vrbanović na ovu odluku ima pravo žalbe, a u roku od tri dana može i podnijeti molbu za odgodom izdržavanja zatvorske kazne.

Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.


Zdravka Mamića tužitelji u srijedu ispituju u BiH

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.

Zdravko Mamić sutra bi u BiH trebao biti ispitan o optužbama, među ostalim i na račun sudaca koje je u listopadu dostavio Uskoku na USB sticku, a potom ponavljao na konferenciji za novinare u Mostaru i na društvenim mrežama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio presudu.

Ispitivanje će se provesti putem tzv. međunarodne pravne pomoći što znači da će sve, prema unaprijed poslanim pitanjima hrvatskog Uskoka, voditi tužitelj iz BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!