Milanović o Ukrajini: Ne želim da se Hrvatska miješa više nego što treba

15.03.2022.

10:54

Autor: HRT

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović sudjelovao je jutros na obilježavanju 31. godišnjice osnutka Specijalne jedinice policije BATT SPLIT. 

Milanović je rekao da se radi o velikoj postrojbi koja je, koliko god bila velika, bila mala.


- I sudbina zemlje ovisila je o malom broju pravih i hrabrih ljudi. I tako je to u svim ratovima, i u ovom ratu u Ukrajini, koji ovisi o braniteljima i srčanim borcima za obranu Kijeva, velikog grada, rekao je Milanović.


Dodao je da o tome govori oprezno i suzdržano jer ne želi da se Hrvatska u te stvari miješa više nego što treba i više nego što je za nju dobro i sigurno.

- Ali, to sam morao reći. Prije 31 godine ste bili među prvima. Hrvatska nije imala oružje, vojsku, priznanje. Nije imala ni simpatije ni naklonost dobrog dijela zapadnog svijeta, pomagalo joj se prešutno ako i to, naglasio je Milanović, dodajući da Hrvatska tada oružje nije mogli ni kupiti, u početku ni krijumčariti. Sve je krenulo iz policije, iz koje je nastala Hrvatska vojska, dodao je.

"Hrvatska nacija u zadnjem ratu definitivno okovana, zakovana i istovremeno raskovana"

Napomenuo je da su oni koji su se okupili prvog dana kolovoza 1990. u Svetošimunskoj u Zagrebu u Policijskoj školi, te se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika da pristupe redovima hrvatske policije iz civilstva, bili u manjoj mjeri Zagrepčani.

- U većoj Dalmatinci, Slavonci i naša braća iz BiH ili iz naroda koji su kretali u obranu neizvjesnu s velikom šansom da se ne vrate svojim kućama sa znatnom šansom da poginu, ustvrdio je predsjednik.


Specijalcima je poručio da svoj posao obavljaju profesionalno i ne izlažu se riziku, da je što manje onih koji ih trebaju jer su izloženi riziku, da vježbaju i budu spremni. Da budete u dobroj tjelesnoj spremi, to je jako važno da biste zatrebali i pokazali ono što znate, rekao je Milanović.


Naglasio je da okupljanje na godišnjicu postrojbe pokazuje koliko su dani rizika, pogibelji, ponosa i slave važni za hrvatsku naciju koja nije nastala u zadnjem ratu, već je starija.

- U zadnjem je ratu ona definitivno okovana, zakovana i istovremeno raskovana. Stojmo Domovini vjerni, pozdravom je zaključio svoj govor.

Tijekom ceremonije predsjednik je odlikovao 31 pripadnika BATT-a.

O BATT-u

Inače, BATT nosi inicijale prezimena prvih poginulih pripadnika postrojbe, a to su Zoran Bočina, Kažimir Abramović, Ivan Tomaš i Jakov Topić koji su živote izgubili 1991. godine. Puni im je naziv Udruga veterana specijalne policije BATT Split, a okupljaju hrvatske branitelje i dragovoljce koji su za vrijeme Domovinskog rata bili pripadnici Specijalne jedinice policije BATT Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

Ta specijalna jedinica bila je postrojba posebne namjene hrvatske policije osnovana 15. ožujka 1991. i bili su prva formacija oružanih snaga u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U sve su akcije kretali iz Vile Dalmacije, a borili su se sloganom "Borbom do slobode".

Ratni zapovjednici bili su im Jozo Režić, Vlado Kalauz, Vinko Budiša i Danijel Krolo. U Domovinskom ratu diljem Hrvatske u njihovim se redovima borilo 740 pripadnika te postrojbe, a 11 ih je poginulo.

Milanović će u 14 sati sudjelovati na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), prilikom čega je također predviđeno njegovo obraćanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!