Milanović: Nisam ja Putina zvao u Zagreb, već Grlić Radman

10.06.2023.

Zadnja izmjena 16:01

Autor: HRT/IMS

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Ivana Ivanovic / PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Vrlici je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice obrane Velog vrha, najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini. Tim povodom odlikovao je Redom Nikole Šubića Zrinskog 16. domobransku pukovniju za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. 

Novinari su ga pitali što očekuje od izbora u Crnoj Gori.

- Ne volim da se pačaju u naše poslove tako da, što sami izaberu, to će imati. To je najpoštenije. Znam koliko su prčkali po Hrvatskoj, to i dalje pokušavaju, ja to ne projiciram na druge države. Volio bih da pobijedi racionalna proeuropska struja u Crnoj Gori, ali svi se tako predstavljaju, to je jedan festival mimikrije, rekao je Milanović.

Komentirao je pozdrav "Slava Ukrajini" za koji je rekao da ima istu povijest kao i poklik "Za dom spremni".

- Pod tim poklikom su se borili neljudi u usporedbi s kojima su ustaše bili kavaliri, to su bili bešćutni ubojice puno efikasniji od ustaša. Znam koliko nas se discipliniralo i svaki put upozoravalo i maltretiralo, predsjednika Tuđmana prvog, da se ne koristi neki pozdrav koji je kontaminiran zbog suradnje s nacistima. Ista je stvar sa "Slava Ukrajini". Što, recimo, nedostaje pozdravu "Domovini vjerni"? Meni je to najljepši pozdrav. Imaš deset varijacija koje mogu biti jasne i da ne štete Hrvatskoj, rekao je Milanović.

- Idemo gledati interes zemlje, ne se blamirati. Kad mi netko dođe u Skupštinu grada na dodjelu godišnjih nagrada i iz čista mira zloupotrijebi domaćinstvo i moju nazočnost i urla "Za dom spremni", "Slava Ukrajini", onda ja to moram osuditi na najpristojniji mogući način. Pozivam i hrvatske političare da to ne rade, dodao je predsjednik, te poručio da takve stvari u svojoj domovini ne trpi.

Milanović je rekao kako iza grafita koji ga uspoređuju s Putinom stoje vandali koji uništavaju privatnu i javnu imovinu.

- Nisam ja Putina zvao u Zagreb krajem siječnja 2022., već Grlić Radman, i to u moje ime, preko Lavrova. Ruski tenkovi već su bili zagrijani na 70 stupnjeva. Ukrajina se borila za svoje mjesto i reputaciju i prije ruske agresije. Prva dama Ukrajine organizirala je nekoliko performansa. Jedino je moja žena svaki put bila, nije bila Plenkovićeva. Kada sam vidio da je "đava sriću odnio", onda sam se povukao. To se u jednom trenutku počelo pretvarati u nešto ludo, u tome ne želim sudjelovati.

- Sve simpatije za Ukrajinu dokazane su kroz godine, ali o ovome sam dovoljno govorio. Svi mi imamo dosta njihove krvi na svojim rukama, dodao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!