Predsjednik Zoran Milanović primio kadete i kadetkinje, ministar obrane nije pozvan

03.11.2021.

12:35

Autor: HRT/Hina/V.G.

Dodjela časničkih činova kadetima i kadetkinjama

Dodjela časničkih činova kadetima i kadetkinjama

Foto: Robert Anic / PIXSELL

 Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović uručio je u srijedu u Uredu predsjednika činove i bodeže kadetima 14. naraštaja diplomskih i 15. naraštaja preddiplomskih sveučilišnih studija Hrvatskog vojnog učilišta koji su diplomirali u jesenskom roku na Sveučilištu u Zagrebu.

- Vi ste hrvatska vojna budućnost, a vaš prvotni zadatak je Hrvatska i domovina', poručio je Milanović poručnicima koji su diplomirali na sveučilišnim studijima Vojnog inženjerstva i Vojnog vođenja i upravljanja na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman".

Milanović je najmlađim časnicima rekao kako će kao vrhovni zapovjednik voditi računa ''da se nađu tamo gdje se može najviše naučiti kako bi pomogli domovini, ali i da ih se ne izlaže nesmotreno i nepotrebno riziku od kojeg Hrvatska nema ništa i s kojima Hrvatska ne treba imati veze''.

- Hrvatska je obranjena. Da nije obranjena 1991. godine u nekoliko presudnih mjeseci, sve kasnije što je došlo poput slobode, neovisnosti, članstva u EU, osobne slobode i pravo da se traga za srećom, je tek tada postalo moguće. Vi ste nasljednici branitelja koji su najvažniji pripadnici našeg naroda u povijesti koja je duga', izjavio je Milanović.

Primili su i časnički bodež, rješenje o primanju u vojničku službu, a odmah su i rapoređeni u postrojbe Hrvatske vojske. 

- Ja sam se u početku vidjela samo na ovom fakultetu u oružanim snagama i moja želja je što više dogurati u ovom sustavu, rekla je Anamaria Čvirk, nova poručnica HV-a.

- Za nešto što radiš četiri godine, nečemu si se posvetio što nije karakteristično, nije neuobičajeno i napokon da se isplatilo i da mogu započeti svoj život i krenuti dalje u nove pobjede, rekao je Zvonimir Soldo, novi poručnik HV-a.

Predsjednik je odlučio da će se promocija kadeta ove godine održati na Pantovčaku, a ne na Hrvatskom vojnom učilištu, kao što je prvotno planirano. Ministar obrane, doznajemo iz Ureda predsjednika, nije pozvan.

Posljednjih tjedan dana traje sukob Milanovića i Banožića kojeg je predsjednik, uz ostalo, nazvao ''zlostavljačem vojske'' dok je ministar vrhovnom zapovjedniku poručio, uz ostalo, da je ''slučaj za psihijatriju''.

Žestoki verbalni sukob traje 10-tak dana, nakon što je ministar obrane Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Nastavio se prošlog tjedna, predsjednik Milanović je ministru obrane zabranio obraćanje na svečanoj prisezi 32. naraštaja ročnika u vojarni u Požegi, a ministar Banožić je zatražio smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja "zbog nepoštivanja Zakona o obrani".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!