Milanović o jučerašnjoj izjavi o Romima: Nemam se za što ispričavati

29.07.2022.

11:33

Autor: HRT/Hina

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / IMS

Predsjednik Zoran Milanović boravi u Imotskom. Sudjelovao je na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 115. brigade HV-a Imotski te odao počast poginulim hrvatskim braniteljima iz toga kraja. Tom je prilikom komentirao i svoju jučerašnji izjavu o Romima koja je izazvala reakciju predstavnika romske manjine Veljka Kajtazija.

Kajtazi je rekao da je Milanović uvrijedio cijelu romsku zajednicu, koja se ionako suočava sa stereotipima. Milanović je odbacio tumačenje da je uvrijedio Rome u svojoj kritici Vladinog plana uštede energije, rekavši kako je njegova jučerašnja izjava bila bez ikakve zle namjere te da se nema namjeru ispričati.

- Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal? Jesam ja rekao da Romi kradu? Što sam trebao reći, da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tog ispričavanja, za ovo, za ono, za Jasenovac, za Srebrenicu, stalno se netko nekome mora ispričavati. Kome da se ispričavam, zašto?, upitao je, među inim, Milanović u odgovoru na novinarska pitanja u Imotskome, vezana uz jučerašnju izjavu.


Milanović je jučer kritizirao Vladin plan uštede energije te uz ostalo rekao kako je klima uređaj bolje prodati Romima ako će se temperaturu stavljati na 25 stupnjeva.

- Oni će napraviti profit na tome. Romi su vrlo spretni u tim stvarima, rekao je Milanović.

Referirajući se na reakciju Kajtazija da je uvrijedio čitavu romsku zajednicu, Milanović je rekao da je prvo pitanje "je li on uopće Rom".

Podsjetio je da je u više navrata za Kajtazija rekao kako je jedini zastupnik neke manjine koji ima biračku podršku vrijednu poštovanja, s obzirom na to da je od ukupno oko 10 tisuća Roma u Hrvatskoj na izborima dobio tri tisuće glasova.

- S obzirom da je jako puno djece među romskom populacijom ispada da su skoro svi glasali za njega, rekao je Milanović.

Naglasio je da se nema što opravdavati Kajtaziju zbog jučerašnje izjave te da nikog nije uvrijedio.

- Nemam se ja njemu što opravdavati ili bilo kome, ja sam s Romima odrastao, poručio je Milanović te naglasio da je jučerašnja izjava izrečena "bez ikakve zle namjere, posebno prema Romima koji su slabije zaštićen dio populacije".

- Tko je on da govori da sam ikoga uvrijedio? Neka im se on ispriča, za to prima novac. Nevjerojatno koji bezobrazluk. Da, Romi se bave tim stvarima, nisam rekao da kradu, dodao je.

Postavio je i pitanje što se s Romima u Hrvatskoj, od kad je Kajtazi zastupnik, dogodilo u smislu njihova društvenog napredovanja, akademskog statusa.

- Upisuje li se više Roma u osnovne, srednje i viske škole od kad je on zastupnik? Ja mogu reći što sam ja napravio kao Hrvat, građanin, premijer i predsjednik, što je on napravio za Rome? Za sebe je napravio, rekao je, uz ostalo, Milanović.

Dodao je da ga je Kajtazi glorificirao dok je on bio premijer i dok mu je na neki način bio šef i put prema novcu i projektima, a sada je "jedva dočekao" da kaže kako predsjednik Republike mrzi Rome.

- Čovjek je jedva dočekao na ovoj žezi i vrevi: 'Evo i mene, evo predsjednik mrzi Rome'. Daj bježi. Idi se okupaj. Mislim, okupaj se u moru kao i ja. Ovo će isto vjerojatno protumačiti kao podsmijeh, dodao je Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!