16:01 / 20.04.2022.

Autor: B.A./HRT

Milanović u Supetru: Gdje god vidiš Bračane, vidiš uspjeh

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je sudjelovao na svečanosti otvaranja zajedničkog vatrogasnog doma DVD-a Supetar, kapitalnog projekta Grada Supetra i općina Nerežišća, Postira i Sutivan, koji će biti operativno središte vatrogasne službe i civilne zaštite otoka Brača, te centar za obuku i educiranje vatrogasaca Splitsko-dalmatinske županije.

- Ja imam malo problem u tome što se vrlo često ponašamo, kad govorimo o sebi, o svojim dostignućima, kao da nam je, da prostite, jučer otpao rep. Nije baš. Ovaj otok je Europa puno prije nego što su došli europski fondovi, rekao je Milanović u prigodnom obraćanju.


- On je Europa i Zapad po kulturi svojih ljudi, njihovim radnim navikama, znanjima i vještinama. On je Europa po uređenoj infrastrukturi još prije 30 i više godina, dodao je.


Milanović je rekao da EU ne gleda kao nešto pretjerano emotivno - ni pozitivno, a još manje negativno.


- Ali dok god moramo neka svoja prava, neke svoje pravice, neka svoja prirodna prava koja kao nacija, država imamo trgovati na neki način s Bruxellesom, onda je mjera uspjeha svaki euro koji je Hrvatska uzela od onih 100 ili milijun eura koji se nude. Svaki treba uzeti. I to za svrhovite i dobre stvari, a ovo je dobra stvar, poručio je predsjednik.


Rekao je i da su si "Bračani posla uvijek davali sami".


- Gdje god dođeš i gdje god vidiš Bračane, i nešto manje, ali jednako tako Hvarane, vidiš uspjeh u dalekim svjetskim bespućima, rekao je također.

Milanović je dobrovoljno vatrogastvo ocijenio duboko plemenitom i korisnom stvari.


- Ta dobrovoljna vatrogasna društva su, recimo, mene jednom izvukla iz vučjeg snijega usred Austrije u Alpama, kada mi je crk'o auto - ispričavam se na izrazu crk'o, ali crk'o je, ispričao je. 


- I pokupili su me neki čiče s brkovima i odveli su me u nekakvu prostoriju. To je bilo ranih 90-ih. Ja sam mislio da je Austrija ušla u NATO i da je to nuklearna baza. Međutim, to je bilo dobrovoljno vatrogasno društvo u nekom selu u Austriji, rekao je Milanović, dodajući da se od tada nikada ne ruga na račun dobrovoljnih vatrogasnih društava.


- I kad god to netko radi, pogledam ga i kažem mu: "To ti je krivo, druže", rekao je.


Prisjetio se i kornatske tragedije 2007. godine. Tada je, rekao je, osjetio da je vatrogastvo svijet koji uzima zdravo za gotovo i koji je "vrjedniji od mnogo toga što mi, urbani elitisti, katkad smatramo vrijednim".


Milanović je vatrogasni dom u Supetru nazvao velebnim te izrazio želju da se slični objekti više ne grade novcem EU-a, već "našim", jer će to značiti da je Hrvatska od primatelja u EU-u postala davatelj, da je bogatija i samostalnija te da će drugi imati koristi od naše pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!