Zoran Milanović uručio časničke činove

10.02.2023.

11:54

Autor: HRT/Hina

Predsjednik uručio časničke činove

Predsjednik uručio časničke činove

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, Zoran Milanović, uručio je časničke činove na Pantovčaku. Dodijeljena su četiri čina u povodu završetka izobrazbe 14. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Zdravstvene službe.


- U vremenu u kojem živimo, razmišljamo i gledamo svijet oko sebe, sve je teže mlade ljude motivirati da se priključe vojsci i da odaberu vojni poziv. To nije samo naš izazov, to je izazov svih zapadnih država i njihovih vojski. Takvo je vrijeme, rekao je predsjednik Milanović.

Naveo je da ih čeka zanimljiv život istaknuvši kako je vojska poziv te više od obične profesije. 

- To je hijerarhijski sustav. Na nama je, na državi, na onima koji su danas ovdje i na onima koji će u demokraciji doći nakon nas, da vam osiguramo dobre uvjete za rad, da ne zažalite zbog svog odabira. Posebno kada se radi o stvarima u okvirima naših mogućnosti, u okviru naše financijske sposobnosti kao države, rekao je predsjednik.


- S jedne strane je obveza države, a s druge strane je vaša obveza. Jer prava bez dužnosti ne postoje. Društvo koje počiva na ideji da postoje prava bez dužnosti, neće dugo trajati. Društvo u kojem se cijene dužnosti, ali i poštuju prava, je društvo koje ima čvrste temelje, koje će trajati i koje ima budućnost. U vama svi vidimo budućnost , ponosni smo na vas, na vaš odabir, zaključio je.

Činove, časničke bodeže, svjedodžbe i uvjerenja o završenoj prvoj razini izobrazbe časnika časnicama su uručili predsjednik Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ brigadni general Blaž Beretin, a uručenju su nazočili zapovjednik Zapovjedništva za potporu general pukovnik Mladen Fuzul, pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, načelnik Centra vojnih škola „Petar Zrinski“ brigadir Damir Stručić i zapovjednik Časničke škole „Andrija Matijaš Pauk“ brigadir Mirko Stošić.

Uz predsjednika Milanovića bili su i savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!