Milanović: Neprestano i fokusirano ulagati u Zapovjedništvo za potporu

13.06.2022.

10:28

Autor: Hina/HRT

Milanović na obilježavanju 20. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

Milanović na obilježavanju 20. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak na 20. obljetnici ustrojavanja Zapovjedništva za potporu gdje je istaknuo da javnost najmanje razumije i nerazmjerno cijeni ono što ta vojna služba radi, dok je zadatak politike u nju neprestano i fokusirano ulagati.

Zapovjedništvo za potporu ustrojeno je 2002. godine, a u prvom redu djeluje u logističkoj i zdravstvenoj potpori Hrvatskoj vojsci u provedbi njihovih zadataka.


Na obilježavanju obljetnice promaknuto je devet časnika i časnica te uručeno 11 pohvala i nagrada koje su uz predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga uručili i načelnik Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul.


Predsjednik Milanović u govoru je istaknuo da je Zapovjedništvo za potporu ona služba u vojsci koju šira javnost najmanje razumije i nerazmjerno cijeni s obzirom na važnost poslova koje obavljaju.


- Ne sjećam se velikog i skupog holivudskog filma koji se bavi logističarima i ljudima koji omogućuju i stvaraju preduvjete da oni koji pobjeđuju i koji se bore da to stvarno čine, dodao je.


Naveo je da se velika važnost logistike i njihove potpore vojnicima vidi i u ratu u Ukrajini, naglasivši kako je zadatak političkog vodstva da u potporu ulaže neprestano, pametno i fokusirano.


- Resursi su ograničeni, pa tako i ljudski resursi i zato ne volim kad se vojska troši ovako na suncu na plus 35. Mora se paziti i jako dobro mjeriti što se nabavlja, u kojoj količini, kazao je Milanović.


Istaknuo je da, kada se nabavlja vojna oprema, treba istražiti što si stvarno možemo priuštiti i tek onda donijeti odluku.


- Najvažnije je, u slučaju neželjenog razvoja situacije, što će nam više koristiti, ono jeftinije, a brojnije, ili ono skuplje, a malobrojnije. To je tema za razmišljanje koja traje 24 sata dnevno, 365 dana u godini, za sve one koji odlučuju, promišljaju i na kraju donose odluku, poručio je.


General-pukovnik Fuzul napomenuo je kako danas nema aktivnosti Hrvatske vojske u kojoj ne sudjeluje Zapovjedništvo za potporu.


- Kao i nebrojeno puta do sada, pokazali ste da znate odgovorno izvršavati sve zahtjevne zadaće, ulažući pritom velike napore, svoje znanje i svoje iskustvo, naglasio je.


Na obljetnici su sudjelovali i savjetnici predsjednika Republike Dragan Lozančić i Marijan Mareković te izaslanik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!