Zoranu Mamiću određen istražni zatvor

16:07 / 07.07.2021.

Autor: HRT

Zoranu Mamiću određen istražni zatvor

Zoranu Mamiću određen istražni zatvor

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku odredilo je istražni zatvor odbjeglom Zoranu Mamiću kojemu se, uz brata Zdravka i još petoricu okrivljenika, sudi za izvlačenje novca iz NK Dinama, doznaje se na Sudu.


Izvanraspravno vijeće je prihvatilo nakon vijećanja i glasanja prijedlog za određivanje istražnog zatvora osnovanim, te je rješenjem br. Kv I-Us-16/2021 odredilo istražni zatvor protiv VI opt. Zorana Mamića iz zakonskih osnova čl. 123. st. 1. toč. 1. ZKP/08, koji počinje teći trenutkom uhićenja.

Na odluku izvanraspravnog vijeća nezadovoljne stranke mogu izjaviti žalbu u roku od tri dana, a o istoj odlučuje Visoki kazneni sud RH, priopćio je glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Izvanraspravno vijeće je, na nejavnom ročištu, ocijenilo prijedlog Uskoka za određivanje istražnog zatvora osnovanim te je rješenjem odredilo istražni zatvor protiv Zorana Mamića, jer se nalazi u bijegu, a koji počinje teći trenutkom uhićenja, izvijestio je Sud.


Rješenje nije pravomoćno, jer se na njega može žaliti, o čemu odlučuje Visoki kazneni sud.


Za što ih Uskok tereti?


Protiv Zdravka i Zorana Mamića i još petorice okrivljenika na osječkom Županijskom sudu u tijeku je suđenje temeljem druge optužnice Uskoka, na koje se Zoran Mamić uredno odazivao, do odlaska u BiH, u travnju 2021.


Uz Zdravka i Zorana Mamića optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan, a tereti ih se da su izvlačenjem novca, u sklopu zločinačkog udruženja NK Dinamo oštetili za 200 milijuna kuna.


Rješenjem o određivanju istražnog zatvora stekli su se uvjeti da se i za Zorana Mamića, kao i za njegovog brata Zdravka, donese rješenje o nastavku suđenja u njegovoj odsutnosti, pojasnili su na osječkom sudu.


Vrhovni sud je u ožujku ove godine Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu, iz prvog suđenja, od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.


Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!