Zoranu Mamiću u Osijeku će se suditi u odsutnosti

21.09.2022.

13:47

Autor: Hina/HRT

Zoran Mamić

Zoran Mamić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Nakon što su nadležna tijela BiH odbila izručenje Zorana Mamića Hrvatskoj njemu će se, u nastavku kaznenog postupka pred osječkim Županijskim sudom za koruptivna djela na štetu NK "Dinama", suditi u odsutnosti, izvijestili su u srijedu s tog suda.

Izvanraspravno vijeće osječkog Županijskog suda donijelo je takvu odluku nakon što je utvrđeno da su pravosudna tijela i Ministarstvo pravde BiH zaključili da nisu ispunjene pretpostavke iz Ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju Zorana Mamića Hrvatskoj, izvijestio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.


Ističe kako je vijeće utvrdilo da su ispunjene pretpostavke za suđenje u odsutnosti, budući da je optuženi u bijegu na prostoru BiH, nije dostižan hrvatskim pravosudnim tijelima niti izručen Hrvatskoj te da također nisu ispunjene pretpostavke za suđenje u stranoj državi.


Protiv odluke o suđenju u odsutnosti nezadovoljna stranka ima pravo žalbe u roku od tri dana od dana primitka, a o žalbi odlučuje Visoki kazneni sud, navode na osječkom sudu.


U drugom suđenju za izvlačenje novca iz NK "Dinama", koje je na osječkom sudu započelo početkom ožujka 2021. Uskok tereti Zdravka i Zorana Mamića te još petoricu okrivljenika da su taj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.


Do sada je održana samo jedna rasprava na kojoj je nazočnim optuženicima pročitana optužnica, a Zoran Mamić pobjegao je u BiH nakon što je, polovicom ožujka 2021. Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu osječkog suda s prvog suđenja završenog u lipnju 2018. te ga, uz smanjenje kazne za tri mjeseca, pravomoćno osudio na četiri godine i osam mjeseci zatvora.


U drugoj optužnici prvookrivljenog Zdravka Mamića, koji je također u bijegu, te još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna. 


Uz Zdravka i Zorana Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!