09:22 / 15.02.2019.

Autor: V.K./HRT

Zovak: Cijene usluga u zdravstvu su premale

-

-

Foto: - / -

Vrednuje li se jednako komplicirana operacija koja traje 10 sati kao, primjerice, skidanje madeža? Zašto brojke pokazuju da se neki liječnici doslovce ubijaju od posla, a neki ne rade gotovo ništa?
Jesu li brojke farsa, vrednuje li se jednako komplicirana operacija koja traje 10 sati kao, primjerice, skidanje madeža? Zašto brojke pokazuju da se neki liječnici doslovce ubijaju od posla, a neki ne rade gotovo ništa? Koje su liječničke boljke, kako ih riješiti, što je s listama čekanja?

O tim temama bilo je govora u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“ s Mariom Zovkom, dr. med., ravnateljem KBC-a Sestre milosrdnice.

Liječenje djece oboljele od malignih bolesti: Ljudi čuju, ali sustav ne

Zovak je rekao kako imamo dobar zdravstveni sustav, koji, međutim, ne zadovoljava. Njime nisu zadovoljni pacijenti, Ministarstvo, HZZO, liječnici, a nisu ni mediji koji prate što se zbiva.

- Činjenica je da imamo problema s financiranjem u zdravstvu. Ne samo mi nego i svaka država u svijetu. Zdravstvo je veliki potrošač zato što troškovi rastu enormno s novim tehnologijama i postavlja se pitanje kako racionalno potrošiti taj relativno mali novac, ističe Zovak i dodaje kako Hrvatska izdvaja za zdravstvo upola manje nego Slovenija, a sedam puta manje nego skandinavske zemlje, a tim novcem plaćamo sve isto kao oni.

Zovak ističe kako nije lako vrednovati ljudski rad. Treba uspostaviti kriterije, a nitko nije više zainteresiran od liječnika da se napokon utvrdi tko koliko radi.

- Predstojnici klinika trebaju nadzirati koliko tko radi. Najvažnije je da pacijenti ne smiju čekati, rekao je.

Zovak naglašava kako je plaća samo 50 posto razlog za odlazak mladih liječnika iz Hrvatske. Glavni razlog odlaska je taj što mladi žele red. Oni žele znati kamo idu i da rade u sustavu u kojem mogu napredovati.

- Mladima treba osigurati raniju edukaciju i mogućnost učenja dijagnostičkih i terapijskih procedura, ističe Zovak i naglašava da ako se mladima dopusti da više operiraju i da se razvijaju, oni će manje odlaziti iz zemlje.

Zovak navodi da su plaće liječnika bolno pitanje i kada se ono potegne, liječnike se gleda kroz prizmu profitera.

- Mi smo jedina struka koja je položila zakletvu. Platilo nas se ili ne, mi smo dužni raditi. Plaća je mladog liječnika bez dežurstava između 8 i 9 tisuća kuna, a s dežurstvima može biti 11 tisuća kuna, naglašava i dodaje kako njegova plaća, s puno staža, doktoratom i 3 specijalizacije, a predstojnik je Klinike za kirurgiju i ravnatelj druge najveće ustanove u RH, iznosi 17 tisuća kuna.

Činjenica je da su cijene naših usluga premale u odnosu na iste usluge bilo gdje u svijetu, govori.

- Izrael ima dvostruko manje magnetskih rezonancija u odnosu na Hrvatsku, ali nema liste čekanja jer ima defenzivnu medicinu. Kod nas liječnici više nemaju hrabrost za klinički pregled i preuzimanje rizika i zato su liste čekanja velike, ističe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!