Kontrola leta nije mogla uočiti bespilotnu letjelicu

11.03.2022.

13:33

Autor: Hina/A.P.C.

Kontrola leta

Kontrola leta

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) priopćila je da bespilotna letjelica, koja je u četvrtak navečer ušla u hrvatski zračni prostor i pala u Zagrebu, nije imala transponder, pa je stoga HZKP nije detektirao sekundarnim radarima koji se koriste za nadzor zrakoplova.


U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe objasnili su da je u Hrvatskoj, radi osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obveza korištenja sustava za aktivnu detekciju (transpondera) za sve zrakoplove koji ulaze u hrvatski zračni prostor te da zrakoplovi bez transpondera nisu vidljivi za sustav kontrole zračnog prometa.


U HKZP dodaju da su naknadnim pregledom podataka s primarnog radara na lokaciji Pleso detektirani radarski odrazi i putanja koji odgovaraju vremenu i lokaciji pada bespilotne letjelice koja se srušila malo poslije 23 sata u četvrtak na području Jaruna. 


HKZP u sklopu operativnih usluga u zračnom prometu pruža usluge kontrole zračnog prometa unutar zračnog prostora Hrvatske zrakoplovima čije su rute unaprijed poznate putem predanog plana leta, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!