16:18 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Zračne snage gase požar kod Podgore

Foto: Alberto/IPA/PIXSELL

Foto: Alberto/IPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tri protupožarna aviona sudjeluju u gašenju požarišta Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji.
Dva Canadaira CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućeni su u petak u akciju gašenja požara na lokaciji Gornje Igrane-Šošići kod Podgore u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 22. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 30 požara (20 u Šibensko-kninskoj, četiri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), a kopnene snage Hrvatske vojske bile su dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 37 protupožarnih izviđanja avionima Airtractor AT-802, a ukupno su zračne PP snage ostvarile oko 250 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6700 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja koja su procijenjena kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!