VIDEO: Zračna snimka požara u Zadru

15.06.2021.

22:01

Autor: Edi Škovrlj/Dnevnik/P.F./D.D./HRT

Zračna snimka požara u Zadru

Zračna snimka požara u Zadru

Foto: Dalibor Lovrić / HRT

U samome središtu Zadra, u zgradi na Narodnom trgu, malo prije podneva, buknuo je požar s kojim su se vatrogasci borili do kasno poslijepodne. Srećom, nije bilo ozlijeđenih, stanari su brzo evakuirani.


Kakvo je večeras stanje javio je u središnjem Dnevniku HTV-a novinar HRT-a Edi Škovrlj.

- Pet vatrogasnih vozila i najmanje 25 vatrogasaca uspjelo je obuzdati požar tek negdje oko 17 sati, za sada se ne zna što je uzrok požaru, pretpostavlja se dotrajale električne instalacije, izvještava Škovrlj.

Važno je napomenuti da nije bilo stradalih ni ozlijeđenih, međutim materijalna šteta je iznimno velika. Čak dva stana su izgorjela, te nekoliko poslovnih prostora.

- Zgrada u kojoj se dogodio požar starija je više od 500 godina, iznutra je cijela drvena, pa ne čudi što je buknula poput šibice. Vatrogasci su čak u jednom trenutku morali motornim pilama rezati drvene grede koje su planule kako se požar kroz njih ne bi širio u susjedne zgrade i stanove, dodaje.

U toj ulici nalazi se više od dvjesto stanova, odnosno soba pretvorenih u apartmane. Sve su u nekako sličnom stanju, apartmanizacija je donekle pridonijela da se ti stanovi obnove, međutim više je to ona kozmetička nego stvarna obnova.

- Da je vatra ušla ispod krovova tih zgrada, u Zadru bi se dogodila stvarno velika katastrofa, jer valja imati na umu da su zadarske ulice toliko uske da kroz njih ne mogu prolaziti veća vatrogasna vozila, naglašava Škovrlj.

Vatrogasci će dežurati cijelu noć, a ovaj požar je pokazao kako su dalmatinski gradovi upravo zbog svoje stare stoljetne gradnje itekako osjetljivi i ugroženi. Ne zna se je li to više od ovakvih požara ili velikih razornih potresa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!