Načelnik Jurenac: Poljoprivrednici su teško stradali

14.05.2023.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: M.M./Hina/HRT

Načelnik Jurenac: Poljoprivrednici su teško stradali

Načelnik Jurenac: Poljoprivrednici su teško stradali

Foto: HTV / HRT

Drugo nevrijeme u dva dana zahvatilo je Virovitičko-podravsku županiju - općine Mikleuš i Slatina, ali i Čačince, gdje je obilna kiša još u petak poslijepodne prouzročila velike poplave. Voda je potpuno uništila tamošnji dječji vrtić. U Čačincima se užurbano pripremaju tri nove lokacije za prihvat djece. Sutra će se detaljno procijeniti šteta, no već se sada zna da vrtić sigurno neće biti otvoren do jeseni, možda i dulje. Čačince je posjetio virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je rekao da će uskoro proglasiti elementarnu nepogodu.

Djeca koja idu u vrtić sutra će biti zbrinuta na novim lokacijama. Sutra stižu u Čačince procjenitelji štete u demoliran novi tužno prazan objekt, izvijestila je za Dnevnik HRT-a, Suzana Balen

Načelnik općine Čačinci, Alen Jurenac je rekao kako je osiguran i dječji vrtić i zgrada nogometnog kluba, tako da se sutra očekuje izlazak na teren službenog procjenitelja i aktiviranje polica osiguranja.

Jurenac naglašava kako očekuju potpunu odštetu te da se oba objekta što je moguće prije dovedu u prvobitno stanje.

- Dugi niz godina pokušavamo riješiti problem poplava na ovom području. Osim Vrtića, na ovom je prostoru i zgrada nogometnog kluba koja je 1997. godine poplavljena, no ovo sada je ozbiljnije, rekao je načelnik.

Dodaje kako nisu uspjeli proširiti propust koji je započet paralelno s izgradnjom vrtića. Kako kaže, očekuje se da paralelno s obnovom ova dva objekta započne proširenje objekta ispod pruge.

- Poljoprivrednici su teško stradali. Danas je župan Andrović rekao kako će proglasiti elementarnu nepogodu, a onda očekujemo i pomoć ministarstva poljoprivrede kako bi se naši poljoprivrednici maksimalno obeštetili, naglasio je Jurenac.

HRT-ova novinarka Marija Matoš rekla je da je jaka kiša počela padati sinoć oko 19 sati pa sve do 22.30.

Natopljena zemlja nije mogla primiti toliku količnu oborina, te je opet plivalo nogometno igralište.

Vatrogasci su danas prostorije dječjeg vrtića Lipa, koji je najviše stradao, dezinficirali klorom.

Vrtić sigurno neće biti otvoren do jeseni, možda i dulje, pa se užurbano pripremaju tri nove lokacije za prihvat 75 mališana.

- U suradnji s DVD-om Čačinci pripremamo tri lokacije na području općine gdje ćemo ih od sutra nastojati smjestiti, to je prostor općinske vijećnice, prostor staroga vrtića i prostor uz dvoranu, rekla je Ana Krmpotić, ravnateljica, DV "Lipa", Čačinci.

Proglašenje elementarne nepogode


Igor Andrović, virovitičko-podravski župan, rekao je da je nastala velika šteta u istočnom dijelu Županije zbog poplave, ali i zbog tuče i leda - na objektima, poljoprivrednim usjevima, obiteljskim kućama...

Istaknuo je da je ipak najviše stradao dječji vrtić, te da će 75 mališana privremeno biti zbrinuto u osnovnoj školi.

Na pitanje hoće li biti proglašena elementarna nepogoda, župan Andrović je rekao kako će sve biti u skladu s procedurama, ali već sada znaju da je šteta velika i da će sigurno biti proglašena elementarna nepogoda.

- Zvala me i ministrica poljoprivrede i kolege župani, svi nude pomoć, vjerujem da će pomoć biti brza i da ćemo što prije staviti dječji vrtić u funkciju te da će svi koji su pretrpjeli štetu dobiti odštetu, istaknuo je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!