10:39 / 14.04.2020.

Autor: Zajedno za zdravlje/HRT

Župan Boban: Svi činimo maksimalan napor da iz ove pošasti izađemo sa što manje ožiljaka

-

-

Foto: - / -

Split je zbog stanja u domu za starije na vrhu naslovnica hrvatskih medija. Od jučer je slična situacija i u jednom drugom domu za starije, onom u Makarskoj, javio je HRT-ov novinar Ivica Đuzel.
- Split je zbog stanja u domu za starije na vrhu naslovnica hrvatskih medija. Od jučer je slična situacija i u jednom drugom domu za starije, onom u Makarskoj, javio je HRT-ov novinar Ivica Đuzel. Nije htio iznositi podatke o zaraženima prije konferencije Stožera civilne zaštite RH.

On je u emisiji Zajedno za zdravlje razgovarao sa županom Blaženkom Bobanom koji je na putu za Makarsku kako bi vidio kakvo je stanje u Domu za umirovljenike, razgovarat će i s ravnateljem Rehabilitacijskog centra Biokovka koji je na Uskrs prihvatio 54 korisnika Doma za starije iz Vukovarske ulice u Splitu. Također će provjeriti kakva je situacija sa zaraženima u tom gradu, sastat će se s gradonačelnikom i načelnikom stožera. Dodao je da nema nikakvih saznanja o zaraženima u domovima za starije i nemoćne.

- Na nama je da ovo stanje koje sada imamo pokušamo što prije sanirati i što bezbolnije proći, dodao je.

Osvrnuo se na situaciju u domu za starije u Vukovarskoj. Prema nalogu epidemiologa poduzete su, kaže, sve potrebne mjere, a to je premještanje korisnika.

- Stanje se stabilizira, no prosjek starosti je 86 godina, u KBC-u ima pacijenata starijih od 90 godina, mnogi imaju vrlo teške kronične bolesti i vrlo su osjetljiva populacija. Ovoga trenutka ne znamo što će se događati u budućnosti, ali mogu obećati da ćemo svi učiniti maksimalan napor da kroz ovu pošast prođemo sa što manje ožiljaka, rekao je.

Boban je komentirao rad liječnika, pohvalio je svih 10 timova Hitne pomoći koji su na Uskrs prebacivali 54 korisnika Doma za starije u Makarsku. Naglasio je da su svi na raspolaganju 24 sata svim korisnicima i građanima, a dužnosnici u splitsko-dalmatinskoj županiji će dio od svojih plaća dati u humanitarne svrhe, prvenstveno u KBC-u.

U splitskoj županiji, sukladno preporukama Nacionalnog stožera, dio gospodarstvenika radi, a u posljednjih mjesec dana u toj je županiji bez posal ostalo 2345 osoba.

- Pripremamo gospodarsku mjeru kako bi, prije svega, izašli ususret i pripomogli onim ljudima koji su ostali bez radnog mjesta i bez novčane naknade sa zavod za zapošljavanje - oni su primarni, oni su naš fokus, dodao je.

Dodaje da su uz niz drugih mjera, primarni OPG-ovi, turizam, te malo i srednje poduzetništvo.

Što se tiče turizma, kaže da je on okosnica proračuna i gospodarstva, duboko se nada i vjeruje da će ovo proći što prije. Vjeruje da bi kolovoz, rujan i listopad mogli biti dobro posjećeni, ako nas vrijeme posluži. Naglasio je da će sve turističke zajednice agresivnije ići prema domaćim turistima kako bi jedan dio sanirali domaćim turistima.

Župan je govorio i o karanteni, razumije da je mlađim osobama teže ostati doma, ali kaže da je njima lakše preboljeti koronavirus nego starijima i sada trebamo voditi pažnju oko starijih osoba. Ne želi nagađati kakve će preporuke biti za lipanj, srpanj i kolovoz, smatra da se sada svi odreda trebamo pridržavati mjera.

Đuzel kaže da, u nekoj idealnoj opciji, krajem lipnja bi se mogla pokrenuti priča oko turizma, iako će ova godina biti specifična. Spomenuo je kako postoji mogućnost otvaranja koridora prema Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj gdje predstavnici HTZ-a kontaktiraju s turističkim djelatnicima. Vjeruje da će najizoliranije kuće za odmor ove godine najbolje proći, prije će proraditi kampovi nego veliki hoteli.

- Europska komisija koja je preporučila građanima da ovo ljeto ostanu kod kuće zadala je također velik udarac, dodao je Đuzel.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!