Na 15 lokacija u Sisačko-moslavačkoj županiji sanacija nasipa oštećenih u potresu

17.08.2022.

11:55

Autor: T.V./HRT/Hina

Obilazak radova na sanaciji nasipa

Obilazak radova na sanaciji nasipa

Foto: HTV / HRT

Hrvatske vode sustavno provode sanaciju oštećenih riječnih nasipa nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije, a u tijeku su radovi na 15 lokacija vrijedni 200 milijuna kuna.

- Zahvaljujući dugom razdoblju bez kiše, radovi dobro napreduju, izjavio je u srijedu generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković prilikom obilaska gradilišta nasipa na desnoj obali Kupe kod Krnjice na petrinjskom području.

Gradilište nasipa s njim su obišli i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos.

- Suša je saveznik građevinarima u zemljanim radovima, rekao je Đuroković, naglasivši da se u potresu oštećene nasipe moralo nadograđivati od temelja. Dodatno ulazimo metar i pol u temeljno tlo, obavljamo mlazno injektiranje pukotina, a zemlja se još armira geomrežama, kako bi nasipi odoljeli mogućim novim potresnim silama. Vrijednost radova na području Petrinje iznose 60 milijuna kuna, obnavljamo osam kilometara nasipa, a ukupno imamo 15 ovakvih gradilišta u vrijednosti 200 milijuna kuna i svi su u fazi izvođenja, rekao je direktor Hrvatskih voda.

- Planirano je da se sve radove završi do 15. svibnja iduće godine, jer se koriste sredstva iz Fonda solidarnosti. Radovi se izvode po kraćim segmentima, kako bi se u slučaju iznenadnih kiša brzo organizirala obrana od poplava, dodao je.

Od 15 oštećenih vodnih građevina u županiji, tri su na području Petrinje

Ravnateljica Elizabeta Kos rekla je da je u potresu, osim stambenih objekata, stradala i infrastruktura, i preventivna i vodokomunalna, a prouzročena je i šteta od erozije i klizišta.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je sve te štete prijavilo za Fond solidarnosti i na raspolaganju nam je 555 milijuna kuna i sva su sredstva ugovorena. Vjerujemo da ćemo ih utrošiti do 15. svibnja 2023., dodala je Kos. Samo u vodoopskrbi i odvodnji u Petrinji štete su 160 milijuna kuna, a radovi su ugovoreni s javnim isporučiteljima vodnih usluga, kazala je.

- Od ukupno 15 oštećenih vodnih građevina na području županije, tri su na području Petrinje, rekao je župan Celjak. U tijeku je sanacija desnoobalnog nasipa Kupe na području Krnjice, te na području Bresta, a u ponedjeljak kreće i sanacije lijevoobalnog nasipa rijeke Petrinjčice. Zadovoljni smo dinamikom zahtjevnih radova Hrvatskih voda na području županije i vjerujem da će biti kvalitetno obavljeni, istaknuo je Celjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!