Istražni zatvor za Dekanića i još četiri okrivljenika

16.03.2023.

Zadnja izmjena 23:49

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Župan Damir Dekanić priveden na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Župan Damir Dekanić priveden na ispitivanje na Županijski sud u Osijeku

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor za uhićenog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za nekoliko kaznenih djela.

Sudac istrage odredio je istražni zatvor protiv pet okrivljenika, među kojima je i župan Damir Dekanić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, potvrdio je novinarima nakon ročišta zamjenik ravnateljice Uskoka Darko Dodig.

Okrivljenici koje tužiteljstvo tereti za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganje u tim nedjelima, vezanim uz prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću i za koje je predložen istražni zatvor, privedeni su na osječki Sud nešto prije 14 sati, a ročište je trajalo skoro šest sati.

Sud je, kaže Dodig, prihvatio argumente tužiteljstva o postojanju osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz rješenja o provođenju istrage, ali i da postoji realna opasnost nezakonitih utjecaja na svjedoke koji su ispitani u dosadašnjem tijeku postupka. Napomenuo je da protiv šeste okrivljene osobe, policijske službenice, nije predložen istražni zatvor, zbog njezina zdravstvenog stanja, već je određena mjera opreza zabrane uspostave kontakata sa svjedocima.

Na upit novinara Dodig nije želio komentirati mogućnost proširenja istrage, o čemu se nagađalo u javnosti, kazavši da o tome u ovome trenutku ne može niti želi govoriti.

Damir Dekanić aktivno se branio i ostao je kod svog iskaza, kazao je njegov odvjetnik Davor Ćavar.

Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Davor Mitrović rekao je novinarima da okrivljenici imaju pravo žalbe na rješenje o određivanju jednomjesečnog istražnog zatvora, o čemu će odlučivati Izvanraspravno vijeće toga Suda.

Tužiteljstvo i Ravnateljstvo policije su, ne navodeći identitete, prethodno izvijestili da su istragom, pored Dekanića, obuhvaćeni 47-godišnjakinja na čiji je parkirani automobil i ogradu naletio župan, Dekanićev 38-godišnji rođak, 55-godišnji pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, 34-godišnja policajka iz ophodnje i 53-godišnji policajac iz očevidne ekipe.

Ravnateljstvo policije također je izvijestilo da je troje policajaca udaljeno iz službe, a slijedi im i disciplinski postupak.

Župan Dekanić i još petoro ljudi uhićeni su jučer


Vukovarsko-srijemski župan jučer je uhićen zajedno s troje policajaca i još dvije osobe zbog sumnje u prikrivanje prometne nesreće. Prvi čovjek Vukovarsko-srijemske županije uoči prošlog Uskrsa sudjelovao je u prometnoj nesreći u Cerni, između Vinkovaca i Županje. Dok je on tvrdio da je bio samo suvozač, kao što je zaključeno i u policijskom izvješću, mediji su prenosili tvrdnje svjedoka da je Dekanić, i to u alkoholiziranom stanju, nesreću izazvao kao vozač u službenom automobilu.

Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestero okrivljenika


USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1976., 1985., 1968., 1989., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao župan Vukovarsko-srijemske županije, 17. travnja 2022. u Cerni i Županji, nakon što je upravljajući službenim automobilom Županije uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva osobna vozila te ograda obiteljske kuće, u nakani da izbjegne prekršajnu odgovornost i time negativni publicitet koji bi taj događaj imao za njega kao župana, od II. okr. vlasnice oštećenog vozila zatražio da se ne zove policija i da će joj naknaditi prouzročenu štetu. Međutim, kako je policija bila obaviještena o nezgodi putem instalirane aplikacije u automobilu Županije, a također i od očevidaca, I. okr. je putem telefona od II. okr. pozvao svog bratića III. okr. da odmah dođe, pa je s njima dogovorio kako će policijskim službenicima neistinito prikazati da je službenim automobilom Županije upravljao III. okr, a da je I. okr. bio na mjestu suvozača.

Za to vrijeme IV. okr., kao pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja, nije unio u Informacijski sustav MUP-a obavijest o prometnoj nezgodi koju je po dojavi očevica prouzročio I. okr. župan u alkoholiziranom stanju, iako ga je o tome obavijestio Operativno-komunikacijski centar PU vukovarsko-srijemske (dalje: OKC), već je evidentirao da se dogodila prometna nezgoda s materijalnom štetom, te je na mjesto nezgode uputio prometnu ophodnju s V. okr. kao vođom ophodnje.

Iako su na mjestu događala zatekli službeno vozilo Županije i župana, te znajući da mjerodavni pravilnik propisuje da je u tom slučaju potrebno provesti očevid, na traženje I. okr. i pod utjecajem njegovog službenog i društvenog autoriteta kao župana, policijski službenici su postupali protivno pravilniku kako bi spriječili da se točno utvrde sve okolnosti nastanka ove prometne nesreće i time osigurali da I. okr. izbjegne prekršajnu odgovornost. Tako IV. okr. nije na mjesto nezgode uputio očevidnu ekipu radi provođenja očevida, dok V. okr. nije osigurala mjesto događaja do dolaska očevidne ekipe, a nije ni provela alkotestiranje sudionika nesreće, niti je prikupila podatke o svjedocima koji su se nalazili na mjestu događaja i s njima obavila razgovor. U dogovoru s IV. okr., V. okr. je napustila mjesto događaja, a IV. okr. je obavijestio OKC da se očevid neće provoditi jer su se sudionici nesreće dogovorili i da se radi samo o manjoj materijalnoj šteti.

Potom je IV. okr., nakon što mu je iz OKC-a naloženo da se ophodnja vrati i alkotestira sudionike nesreće jer je u njoj sudjelovalo službeno vozilo i službena osoba, a sukladno dojavi je postojala sumnja u alkoholiziranost sudionika, ponovno uputio V. okr. na mjesto događaja, a potom i očevidnu ekipu s VI. okr. kao vođom, koji su po dolasku alkotestiranjem utvrdili istinitost dojave o alkoholiziranosti I. okr., a također su provjerama u Informacijskom sustavu utvrdili i da je vozilo parkirano u neposrednoj blizini u vlasništvu III. okr., zbog čega on nije mogao upravljati službenim vozilom Županije. Unatoč tome, prihvatili su traženje I. okr. da neistinito prikažu da je III. okr. skrivio nesreću upravljajući službenim vozilom te su, pod utjecajem njegovog službenog i društvenog autoriteta kao župana, poduzimali koordinirane radnje kako bi prikrili njegovu prekršajnu odgovornost.

Tako V. okr. u službenom izvješću nije evidentirala podatak o vozilu u vlasništvu III. okr. zatečenom na mjestu prometne nesreće, dok je VI. okr. naložio uklanjanje tog vozila s mjesta očevida, a zatim navedeno vozilo nije evidentirao u zapisniku o očevidu. Također je sačinio zapisnike o ispitivanju II. i III. okr. kao svjedoka u prekršajnom postupku, koji su sukladno prethodnom dogovoru s I. okr. neistinito iskazivali. Unatoč tome što je bio svjestan da su navodi II. i III. okr. neistiniti, VI. okr. je na mjestu događaja uručio III. okr. obavijest kojom je utvrdio da je upravo on počinio prometni prekršaj, čime su omogućili I. okr. izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

Nadalje, I. okr. je nakon toga, u razdoblju od 17. travnja 2022. do 21. lipnja 2022. u Vukovaru, u istom svojstvu ovlašten zastupati Županiju, svjestan da je prema uvjetima osiguranja zbog skrivljene prometne nesreće u alkoholiziranom stanju u obvezi regresno namiriti iznose štete osiguravajućem društvu, postupajući u nakani da izbjegne svoju obvezu naknade štete i time se znatno nepripadno okoristi, radi podnošenja odštetnog zahtjeva Županije osiguravajućem društvu zaposlenicima Vukovarsko-srijemske županije predao potvrdu MUP-a o prometnoj nesreći u kojoj je navedeno da je u trenutku nesreće službenim vozilom Županije upravljao III. okr., znajući da to ne odgovara istini. Na temelju toga, od strane Županije je podnesen odštetni zahtjev osiguravajućem društvu za naknadu štete na službenom automobilu, dok je II. okr. podnijela odštetni zahtjev za štetu na njezinom automobilu i ogradi, nakon čega je osiguravajuće društvo, u uvjerenju u istinitost zahtjeva, nakon izvršene procjene oštećenja utvrdilo svoju obvezu namirenja štete.

Potom je I. okr. kao župan Vukovarsko-srijemske županije, u ime Županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete u iznosu od 11.196,76 eura, koji iznos je i isplaćen Županiji, dok je II. okr. isplaćena šteta na betonskoj ogradi u iznosu od 1.205,48 eura te šteta na vozilu u iznosu od 1.486,50 eura. Na taj način je I. okr. izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja navedenih iznosa štete osiguravajućem društvu, oštetivši ga za ukupno 13.888,74 eura, u kojem iznosu je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv petero okrivljenika.

Policijski službenici udaljeni iz službe


Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičenici predani pritvorskom nadzorniku te je protiv njih PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Osumnjičeni policijski službenici su odlukom načelnika policijske uprave udaljeni iz službe, a slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!